Може да изглежда парадоксално, но е факт! Началото на зимната подготовка на отборите от българския футболен елит беше успешна за Стойчо Младенов, въпреки, че в момента той е безработен. Това е така не толкова заради обещанията му, че ще се откаже от полагащите му се заплати, а заради това, че благодарение на публикуваните списъци на кредиторите се разбра колко преувеличени са били миналогодишните твърдения, че месечната заплата на Стойчо била някъде около 44 хиляди лева.
 
Ще припомня, че тогава беше прието с недоверие обяснението на Александър Томов, че възнаграждението на наставника за 2014 г. е 22 хиляди лева месечно, а за 2015 се увеличава с 10 хиляди бона. Това обаче отговаря точно на тези 135 хиляди, които Младенов има да взима за три неплатени заплати за 2014 г. и две за 2015. Наистина към тях се добавят и повече от 80 хиляди, начислени като премии и допълнителни възнаграждения. Те обаче изглеждат заслужени, след като през календарната 2014 г. ЦСКА спечели най-много точки от елитните български отбори, въпреки, че нито размерът на бюджета, нито съдийската благосклонност бяха в полза на червените. 
 
Още по-респектиращо изглежда миналогодишното постижение на „червените”, ако вземем под внимание изказването треньора на „Левски” Стойчо Стоев, който обясни, че един милион лева са твърде малко за качествена селекция. Той вероятно е прав, но ако си припомним, че ЦСКА беше в челото на класирането, въпреки, че практически не разполагаше с никакви средства за привличане на нови футболисти през 2013 и 2014 г., трябва да обявим Стойчо Младенов за истински магьосник на селекцията.
 
Едно от често повтаряните обвинения към Младенов е свързано с това, че не давал път на млади футболисти, въпреки, че единственият млад български играч, който в последните години намери място в едно от топпървенствата на Европа е Ивайло Чочев, който беше наложен в българския футболен елит именно от Екзекутора на Ливърпул. Стойчо беше упрекван затова, че не налагаше в първия състав Григор Долапчиев и Радой Божилов, но въпреки, че треньор сега е Христо Янев, а „червените” са във „В“ група, Григор и Радой не можаха да си извоюват място в ЦСКА. Далече от титулярните места засега са и младите надежди Петър Витанов и Васил Попов.
 
И така, оказва се, че обвиненията към Стойчо Младенов са били до голяма степен неоснователни. Остават обаче много въпроси. Защо тези обвинения придобиха толкова голяма популярност? Помогнаха ли те с нещо на ЦСКА? Има ли нещо общо между миналогодишния пролетен срив на „червените” и упреците към Стойчо? Ако си отговорим на тези въпроси, вероятно ще ни стане по-ясно защо сега ЦСКА е в това положение. Тогава и енергията на „червената” общност ще може да се насочи в правилната посока.
ВАЛЕНТИН ВАСИЛЕВ