Монтана. Малък град в Северозападна България, с все повече намаляващо и застаряващо население. Град от най-бедната част на Европейския съюз, където безработицата и безизходицата са повече от ежедневие. Там липсват големите производства и богатите инвеститори, а напук на всички теории, че големият спорт се прави с много пари градът има отбори на високо елитно ниво.

В момента Монтана е единственият град в България, който се бори за трофеи в три различни отборни спорта. Футболният тим, въпреки че е в дъното на „А“ група, е на полуфинал за националната купа. Тимът на Емил Велев дори взе добър аванс срещу Литекс.

Волейболният тим играе финал за шампионската титла в мъжкото първенство. Резултатът в серията с Добруджа 07 до момента е равен (1:1).
За момента черешката на тортата на колективния спорт в Монтана са баскетболистките. Отборът на Стефан Михайлов вече спечели купата, а в шампионата е на полуфинал.

Така намиращият се в изключителна финансова недостатъчност Монтана след месец може да празнува четири спечелени трофея през сезона. Дори и това да не стане, постижението е невероятно.

Ако на мястото на Монтана беше друг град, спортът там със сигурност щеше да е потънал в аматьорските групи. Или направо умрял, и то отдавна. Край Огоста обаче е истинско чудо. Там спортът е жив и то благодарение на кмета Златко Живков, който сам е бивш футболист. От любов към спорта той прави и невъзможното, за да осигури финансово клубовете от града и да донесе малко радост на жителите на Монтана.
Васил НАЙДЕНОВ, БЛИЦ СПОРТ