Започваме без заобиколки, защото по всичко личи, че поредната операция за замазване на очите на футболната общественост и търсене на оправдания вече е в ход. Малко за разнообразие, този път "мозъците" изтласкаха напред ново лице, което да ни обяснява как българският футбол щял да просперира. Излиза, че според част от хората в БФС и професор Лъчезар Димитров чужденците са големия проблем в родния футбол. 

Толкова им е акълът, че дори не могат да седнат и да се разберат каква информация да поднесат пред медиите. Невиждана излагация! Обявиха официално, че от треньорската колегия са внесли предложение да се забрани вратари с паспорти извън ЕС да играят в България, но треньорите заявиха, че е лъжа, тъй като нямат нищо общо с това предложение. На следващ етап пък се подготвяло ограничителните мерки да бъдат приети и за полеви играчи от държави извън Европейския съюз.

Уважаеми господа, не чужденците, а безразличието, връзкарщината и посредствеността провалят българския футбол и нашите юноши. В Англия, Испания и Франция също залагат на легионери. Привличат най-добрите чужденци, но въпреки това има място и за местни момчета. Това е, защото са разбрали, че е необходимо да полагат усилия и да обръщат специално внимание на подрастващото поколение. Никой не налага забрани, просто са стигнали до извода, че школите трябва да функционират правилно, за да бъдат продуктивни. И там може да си търсят оправдания, за да замазват очите на хората. Не го правят, защото футболът няма нищо да спечели.

С малки изключения, как пък хората от БФС не проявиха смелост и публично не назоваха истинските проблеми на българския футбол? Вместо да замазват очите на хората с необмислени и безумни решения. Разбира се, на гърба на клубовете. Толкова ли е трудно да следваме добрите практики в Европа?

Какво ще се случи като изгоним чужденците? Това ще промени ли нещо, освен че нивото на родния шампионат ще стане още по-ниско? Браво, страхотно решение! Дайте да убием и малкото конкуренция, за да може нашите футболисти да играят. Нека им се поднасят титулярните места в клубовете на тепсия, пък ще видим докъде ще го докараме с този подход. Бъдете сигурни, че няма нормален клуб в света, който би се отказал от своя рожба, за сметка на чужденец. Стига да е по-добър или поне на неговото ниво. Само че преди това трябва много работа с юношите, за да може, когато един млад футболист попадне в представителния отбор, да е конкурентноспособен.

Няма ли да е по-разумно ръководните фактори в БФС да погледнат какво се случва в школите на клубовете и националните гарнитури? Там да насочат цялата си енергия. Но никой не може да ги пипне, тъй като твърдят, че това са частни клубове и не може да се месят в налаганата политика. Колко удобно. Налагат забрани от канцелариите, излегнали се в удобните кресла, но когато настъпи време да се свърши нещо полезно, винаги обясняват как не може да стане.

Връзкарщината и некомпетентността преобладават в повечето школи, но за сметка на това търговията върви с пълна сила. Въпросът е защо децата, или по-точно родителите, плащат такси, екипи и лагери. И какво се случва с талантливите деца, на които родителите им не могат да отделят по 2-3 хиляди лева годишно за подготовка? Вместо Лъчезар Димитров да се занимава с глупости, нека се поинтересува как и какви треньори се назначават в школите.

Разбира се, има и малко изключения, но като цяло картината е плачевна. Треньори работят за почти без пари и се чудят как по-бързо да се изнесат след тренировка, тъй като трябва да заработят допълнително на друго място. По този начин ли ще продължаваме? Защо "капацитетите" не се поинтересуват как се назначават треньори в националните гарнитури и как се осъществява подборът?

Кой ги обучава тези наставници и колко пъти са били изпратени на специализация в чужбина. Дори и да се случи, се пращат определени хора, които обикновено стоят по офисите и дори не познават децата. Когато трябва да видят свят, те са на преден план. Да се наблегне на това по колко юношески гарнитури тренират по едно и също време на един терен, тъй като той е единствен. Ето тук трябва да се търсят проблемите.

Защо вместо да налага забрани, БФС не отдели част от 20-милионния си годишен бюджет, за да се наемат методисти, които да помагат на клубовете за развитието на младите таланти? Може да стимулира и клубовете, които налагат собствени кадри и постигат определени резултати. Ако всичко това се направи, българският футбол ще започне да ражда качествени футболисти и всичко ще си дойде на мястото по естествен начин. При това положение няма да имаме нужда от толкова легионери.

И за финал - от футболната централа непрестанно призовават клубовете да залагат на млади играчи. Ок, няма лошо, но защо Красимир Балъков не прави същото и в националния отбор? Повечето младежки национали играят редовно в клубовете си, но не получават шанс в представителния тим на България. Там са едни и същи герои, които са до болка познати.
БИСЕР ТОШЕВ/GONG.BG