Един голям български футболист става на 50 години днес. Златко Янков. Фара е от хората, които все остават в сянката на звездите, макар че самият той да е бил част от звезден отбор. От най-звездния в историята ни.

Златко беше от така наречените черноработници, от пчеличките, които постоянно жужаха и вършеха много, ама много работа на терена. Изключителен полузащитник, с отличен поглед върху играта, цар на единоборствата. Такъв беше Янков.

Ако щете – цар и на паса. Какви пасове ли? Ами спомнете си кой качи топката на главата на Лечков за безценния ни втори гол при историческата победа над Германия с 2:1 на четвъртфинала в САЩ. Един гениален пас, но за милиони!

Янков направи отлична кариера в националния отбор. Беше несменяем титуляр, беше като мощен морски фар. Несменяемият с №6 – така го наричаха. На клубно ниво също се представи добре – особено с екипа на Левски, където записа много успехи.  

Преди обаче да дойде на „Герена”, Златко беше златното момче на бургаския футбол, оставяйки трайна следа с фланелките и на Нефтохимик, и на Черноморец.

Много солидно бе представянето му и в Турция с екипа на Бешикташ, където за два сезона изигра 61 мача и отбеляза 3 гола.

БЛИЦ СПОРТ честити юбилея на Янков. Желаем му сила, светлина, здраве и много победи в живота!