Един българин постигна истинско чудо в далечен Китай. Успехът му обаче мина между другото в родните средства за масова информация. Вината си е в нас, спор няма. Вместо да тръбим, че Сашо Станков е вкарал Аербин (Далиен) в местния елит, ние се надпреварваме да пускаме новини, свързани с родните “грандове”.
 
А Станков наистина извърши подвиг. Той е един от малкото наши треньори, които в последните години са оставили трайна следа извън България. Без да парадира със себе си, без да обича камерите и микрофоните, 47-годишният спец мълчаливо потегли към далечен Китай и започна трудната си мисия. И в крайна сметка успя. Вкара скромното тимче от “В”, в “Б”, а след това и в “А” група. Точно така, грешка няма. Местните го понесоха на ръце. Оцениха го и съвсем скоро ще го видим в друг отбор. В по-силен отбор. И, бъдете сигурни, в Китай вече ще гледат с други очи на нас, българите.
 
Ако смятате, че му е било лесно, жестоко се заблуждавате. Китайците, повярвайте, не смятат топката за ориз и не я ядат. Напротив. Колкото повече светът регресира икономически, толкова по-ярко Китай изгрява на хоризонта във всяка една сфера. Включително и във футболната.
 
Забележете какъв парадокс – Станимир Стоилов спечели всичко в “Левски”. Стана първият и единствен засега треньор, вкарал наш отбор в групите на Шампионската лига. В чужбина обаче Мъри се провали. Отиде в Анортозис и записа серия от издънки. Би го даже и македонският Работнички. А Сашо Станков не можа да спечели титлата с ЦСКА, но в Китай прогресира. В момента той е като оазис в пустинята, наречена “български треньори”, и ще бъде престъпление, ако не му кажем поне едно “Браво!”
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ