Преди известно време алармирах женското баскетболно първенство да бъде закрито. Използвах тази дума, за да ядосам хората, участващи в това нещо. Нямах никакво намерение да се закрива нещо за дълго и завинаги. А да се спре, хората да се огледат къде са и какво правят и да се започне отначало. Повече ТАКА НЕ МОЖЕ. Ако не сте го разбрали, продължавате да живеете в тотална заблуда. Един треньор, когото уважавам и ценя изключително много и така ще бъде до края на живота ми, не беше на моето мнение. Напълно нейно право, но, разберете, така НЕ МОЖЕ. Няма как от 20 титулярки в четирите водещи женски отбора, 14 да са чужденки, останалите 3-4 да са 30-годишни и да има 2 млади перспективни българки. НЕ МОЖЕ три от чужденките във всеки отбор да играят по 40 и 35 минути, а българките по 10 минути. НЕ МОЖЕ да няма шеста състезателка. Какъв е този баскетбол?!

Сега към основната тема, която разбуни духовете в баскетбола в последните дни. Закриха националните отбори до 20 години – мъже и жени. Уточняваме, че това ще бъде само за следващата 2017 година. Полагащите се средства ще бъдат пренасочени към 14-годишните. Мненията по казуса са от „във федерацията са убийци” до „правилно решение”.

Фактите са такива, че за тези отбори всичко е късно. Падат с космически разлики и ще падат и догодина. Прав е Калоян Иванов, че не са виновни децата, а федерацията и треньорите. Така е. Но какво да направим, вече всичко е сбъркано и няма връщане назад. Нали все отнякъде трябва да се започне. Рестартът не е нужен, той е наложителен, защото повече ТАКА НЕ МОЖЕ. Знаете ли, че въпросните 20-годишни национали не могат да излязат от стаите по време на лагери, защото са пияни. Никой треньор не иска да ги води. Изпуснати са, нямат повече шансове освен две-три деца, които със сигурност ще бъдат част от мъжките отбори още от догодина. Да, не е работено с тях, но пропадането трябва да спре. Знам, че е тежко и жестоко за тези момчета и момичета, но колкото и гадно да звучи, нека жертваме тях, но да тръгнем в правилна посока. Един ден всички ще бъдат благодарни.

С важното уточнение обаче, че ако след три или четири години настоящите 14-годишни, за които ще се пренасочат средствата, не стават и пак бъдат закрити, ще „закрием” федерацията. Сега ръководителите сами си поставиха таралежа в гащите, казвайки ясно и точно, че парите отиват за 14-годишните. Така след няколко години тези момчета и момичета ще трябва да оправдаят очакванията.

Многократно съм критикувал федерацията и по-специално Георги Глушков. За много неща – за липса на принципи, за избор на треньори, за криене и мълчание по важни въпроси и за какво ли още не. Този път федерацията осъзна нещо, което трябваше да стане много по-рано. И закъсня, ужасно много закъсня, както се пее в една моя любима песен. Колкото по-рано започне рязането на загнилото, толкова по-бързо можем да се надавяме на нещо по-добро в следващите години. Продължим ли да се вайкаме, че ще закрием един отбор и я караме ден да мине, нов да дойде, новите ще са още по-черни.

И още нещо, което продължава да трови баскетбола ни. Чужденците пречат. Много пречат. И моля, не гледайте Фенербахче или ЦСКА Москва. Нека стигнем тяхното ниво и милионни бюджети и тогава да взимаме чужденци. Защо са на Балкан (Ботевград) четирима чужденци, нали сменят клубната политика?! Защо са на Академик Пловдив трима чужденци??? Това наистина е краят на всичко. Тези отбори евротурнири ли гонят, квалификации за Евролига ли очакват?! Единствено Лукойл Академик има основание за чужденците, всички останали действат абсолютно против развитието на баскетбола. За да бъдем честни трима бяха против увеличението на чужденците – Георги Глушков, Константин Папазов и Михаил Михайлов (президент на Балкан). Останалите доволни ли са?! Намалете час по-скоро чужденците, дайте шанс на българите и ако трябва 2-3 години отборите да залагат предимно на българи. Няма друг път, разберете, повече ТАКА НЕ МОЖЕ.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ