Ивелин Попов не заслужаваше такава участ. Вместо в най-висшата лига, където е центърът на висшето футболно майсторство и седалището на европейските и световни колоси, той се озова в Анадола. Заточен край турските баири.
 
Попето е безспорният талант на родния футбол. Вероятно най-добрият българин в нашето първенство. Преди години най-добрите акостираха на Запад при най-големите. Днес един от редките ни диаманти ще мъждука в турския вилает Газиантеп. За мениджърска издънка ли иде реч, за прекалена лакомия ли, можем само да гадаем. Но фактът си е факт – заслужаващият западноевропейски отбор футболист го запратиха в Турция, след като преди това го разкарваха насам и натам в неуспешни опити да го продадат в Англия или в Испания.
 
Ивелин беше единственият шанс на малка футболна България да реализира силен трансфер на Запад през настоящото лято. Неуспехът е удар по имиджа на Литекс, който с право се гордееше с добрите сделки в силни първенства. И особено на Острова, където преди години ловешкият клуб продаде Радостин Кишишев и Светослав Тодоров. Точно преди една година пък още един стойностен кадър на “оранжевите” заигра в доказан европейски отбор – Станислав Манолев подсили носителя на КЕШ от 1988 година ПСВ Айндховен. Ала сега се получи гаф – и то с Ивелин. С момчето, от което всички очаквахме да заиграе там, където най-много си струва.
 
Фактът, че Литекс е единственият тим, който за разлика от Левски и ЦСКА направи това лято трансфер, едва ли успокоява. Едно е да продадеш на Запад или някъде из Анадола, но при изключително солидна цена, а друго просто да преотстъпиш най-качествената си стока на някакви турски средняци. Тъй де... В крайна сметка от сигурния трансфер в Блекбърн (за който официалният сайт на Литекс съобщи още на 18 август) се стигна до пращане под наем в Газиантеп. Сумата я пазят в тайна. Щом я пазят, значи, повярвайте, никак не е висока. Какво правим тогава? Май беше по-добре Попето да си остане в Литекс поне до януари.
 
В тази случка, наричана от някои “Блекбърнската афера”, има нещо гнило и загадъчно. Дали Литекс казват истината за проваления трансфер, дали Блекбърн, няма никакво значение. Лошото е, че пострада човекът, който най-малко заслужаваше – Ивелин Попов. Лошото е, че пострада и имиджът на българския клубен футбол, след като Литекс също стъпи накриво в опита си за продажба. Изводът какъв е – България вече никой не я бръсне за нищо на европейския пазар.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ