Нова година, нов късмет. С тази надежда започва 2016-а за нашите спортисти. Изминалата 2015 година беше пълна със скандали в провали в българския спорт. Те не бяха един и два, затова ни е трудно да изброим всичко. Ето и най-големите от тях, според екипа на БЛИЦ.

Изхвърлянето на ЦСКА и Локомотив (Сф)
Безспорно най-големият скандал в нашия спорт беше свързан с изхвърлянето от “А” група на грандовете ЦСКА и Локомотив (София). Двата колоса никога в историята на елитната група в този й вид не бяха изпадали, но финансовите проблеми и безхаберието от страна на държавните институции и Българският футболен съюз ги изпратиха в небитието. На 1 юни, точ(но в Деня на детето, “А” група осиротя – остана без две от емблемите на родния футбол. Изпълкомът на централата остана безучастени не направи никакви компромиси. И докато ЦСКА все пак оцеля – води в Югозападната “В” група и е на полуфинал за Купата на страната, то Локото прекрати съществуването си. В ролятата но гробокопачи на славния железничарски клуб влязоха две странни лица, с право наричани футболните “Лаурел и Харди” – Петър Касев и Кирил Льосков. След кратка агония “червено-черните” бяха изхвърлени от “В” група, а по спешност беше създаден нов клуб, който почна от най-ниското ниво на футбола ни – окръжната група.

Допинг в щангите
11 български щангисти дадоха положителни допинг проби на 20 март. Сред тях беше и най-голямата ни надежда за медал от Олимпиада Иван Марков. Той оставаше със сребро на предишните две Световни първенства. Още две санкции бяха наложени на България. Нямаме право вече да участваме на Олимпиадата в Рио де Жанейро, защото имаме повече от девет хванати с допинг състезатели. По същата причина федерацията ще трябва да плати непосилната глоба от 500 000 долара, ако ииска да имаме представител на международни състезания през следващите 4 години. България преди се гордееше със своите щангисти. Днес се срамува. Всъщност, не само днес, а от двайсетина години насам. Преди бяхме първи по медали, сега пак сме – ама по допингскандали.

Ето и имената на 11-те щангисти, в чиито проби бе установено наличието на станозолол:
МЪЖЕ: Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг) и Иван Марков (85 кг)
ЖЕНИ:
Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг).
 

Напускането на Литекс
Кадрите на напускането на терена от страна на тима на Литекс по време на дербито с “Левски” от А” група втрещиха футболния свят. Скандално прекратената среща на 12 декември не остана без отзвук в световните медии. Всички водещи издания от Европа обърнаха внимание на двубоя, в който при 1:0 за „оранжевите” главният мениджър на тима Стойчо Стоилов нахлу на терена и нареди на своите футболисти да напуснат.
Българският Литекс напусна терена в знак на протест срещу рефер”, написаха в Португалия.
Инциденти прекратиха мач в елита на България”, тръбяха издания в далечна Колумбия.
В САЩ също обърнаха внимание на случилото се на „Георги Аспарухов”: „Йонсен изгонен при прекратен мач в България... Шеф извади играчите от терена, чакат отнемане на точки”.
Служебна победа за „Левски” след напускане на терена на останалия с девет души Литекс”, написа английският „Дейли Мейл”.
Треньор извади играчите си от терена заради съдия”, съобщиха в Швейцария, явно неинформирани, че всъщност не треньорът Петрович, а шефовете извадиха Литекс от терена.

Специалистите у нас пък веднага заподозряха предварително изготвен сценарий, чиято крайна цел била обединението на Литекс с ЦСКА в „Б” група. Първоначалната реакция на БФС беше съобразно наредбата за провеждане на първенствата и турнирите. „Оранжевите” бяха извадени от „А” група, което може да доведе до разпадането на един от най-силните наши клубове в последните 20 години.

Българин ли е Григор Димитров?
Въпросът изглежда логичен на фона на гафовете, които сътвори най-силният ни тенисист през годината. Най-вече в отношението си към родната аудитория от боготворящи го фенове. Григор Димитров извърши първото предателство към България, когато не игра за родината си за Купа Дейвис. Докато момчетата се мъчеха на корта, нашият от Хасково се развяваше насам-натам, скачаше от скали и качваше снимки в социалните мрежи. После мениджърът му, който обвини журналистите, че били част от кампания срещу Григор, организира шоу мач в "Арена Армеец", за да замажат гафа. Както и да е. Хората преглътнаха обидата, отидоха в залата, скандираха името му, пляскаха му, а той уж се просълзи.

Григор и хората около него обаче продължават да се гаврят с България. Нашият от Хасково не подаде заявка за участие в първия голям турнир, който страната ни ще приеме през февруари. Подобна надпревара без Григор е все едно да има Световно в Аржентина и Марадона или Меси да не са в центъра на събитията. Нашият от Хасково обаче не е нито Меси, нито Марадона, а един обикновен и наистина безспорен талант, който обаче придоби предимно маркетингова обвивка. Участник в реклами, снимки, хайлайф издания и социални мрежи.

Григор попадна през декември в негативна класация на германската версия на "Евроспорт". Медията постави хасковлията сред петимата тенисисти с най-голям срив в Топ 100 за изминалия сезон. В края на 2014-а година Гришо бе 11-а позиция, а в момента е 28-и в световната ранглиста. При Григор пропадането е най-малко, но той попада в класацията най-вече заради факта, че пропиля отлична възможност, с оглед потенциала си, да се изкачи нагоре. Или поне да се задържи в Топ 15.

Преди година обаче Гришо сътвори нещо безпрецедентно. Тогава буквално се подигра с журналистите, които го бяха избрали за Спортист №1 на България. Той така и не се появи в залата за официалната церемония по награждаването. Вместо това поздрави присъстващите от...видеостена.

От самия Гришо си зависи дали ще се утвърди като класен и уважаван тенисист, или ще се окаже само поредния фойерверк и надут прекомерно медиен балон...

Провалът в Европа
Рано-рано нашите представители н евротурнирите напуснаха борбата. Българите още се печаха по плажовете, когато и последният ни отбор каза “Сбогом” на Европа. Най-тежко отекна обаче шамарът, отнесен от гранда Лудогорец. Хегемонът у нас в последните 5 години беше направен за смях от анонимниците от молдовския Милсами след две срамни поражения – 0:1 у дома и 1:2 като гост.

Литекс се издъни срещу друг “еврогерой” – латвийския Йелгава, още в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Чутовният провал струваше и главата на старши треньора на “оранжевите” Красимир Балъков. На следващото стъпало борбата напусна и Черно море, елиминиран от Динамо (Минск).

Единствено Берое успя да преодолее квалификационната борба, отстранявайки литовския Атлантас. Следващият кръг обаче се оказа непреодолимо препятствие за тима на Петър Хубчев. Заралии бяха набити от датския Брьондби.

Кошмарното представяне на футболните ни национали
Спокойно може да се твърди, че от Мондиал 1994 в САЩ българският футбол върви надолу. Независимо от лъча светлина, който получихме през 2004-а с класирането за Европейското в Португалия. След това стана още по-страшно. Смяна на треньори, гонене на футболисти, разправии между ръководство и щаб. Грозно. Но още по-пагубното е, че това продължава. Сега на власт са част от тези, които прославиха България преди вече повече от 20 години. Въпреки променения формат на европейските квалификации, който позволяваше първите два тима от всяка група да се класират директно, а третият да играе баражи, „лъвовете” се показаха като кротки и беззъби котенца. Те финишираха на срамното четвърто място в предварителната група.

Лошото е, че нищо добро май не ни чака и в кампанията за Мондиала в Русия през 2018 г. Ние попаднахме в „групата на смъртта”. В нашата компания са още Холандия, Франция, Швеция, Беларус и Люксембург. Националите завършиха годината на срамното 71-о място в класацията на ФИФА. Пред нас са “колоси” като ДР Конго, Кабо Верде, Уганда, ОАЕ и Екаториална Гвинея. Срам, срам...

Футболният “Левски”
“Левски”най-старите спортни дружества в България. На 24 май 2014 година навърши 100 години от основаването си. Безспорно лицето на СК "Левски" е футболният отбор. Общо взето "сините" станаха за срам. Второто място място в “А” група, на което зимуват юнаците на старши треньора Стойчо Стоев, даже надминават очакванията с оглед потенциала на отбора. Добре че се върнаха отписаните и забравени “стари кучета” Живко Миланов и Владимир Гаджев, че да затегнат редиците. Низът от разочарования, с които завърши миналия сезон, продължи и през есента. Все пак положението се закрепи, дори се чуха и плахи призиви и надежди за някаква шампионска титла. Тя може обаче твърде скоро да се окаже мираж, ако наистина БФС изхвърли Литекс от “А” група. Всичко май ще се реши още в първия пролетен мач на “Левски” в първенството срещу прекия конкурент Лудогорец. Лошото е, че дербито се играе в Разград...

На фона на слабото представяне на “сините” оправдани изглеждат забележките на корифея в занаята Люпко Петрович относно дивата радост, с която бе отпразнувана направо на терена служебната победа над Литекс в скандално прекратения двубой с “оранжевите”. Ако Стойчо Стоилов не беше извадил по нареждане на Гриша Ганчев отбора не се знаеше как щеше да завърши този сблъсък. С 2 души по-малко Литекс можеше и да измъкне победата. Какво после щяха да обясняват отговорните фактори на “Герена”? Тревожна е тенденцията треньорът Стоев да не може да измъква сериозните мачове – пример двата последни сблъсъка с Литекс (0:3 и 0:1), при това с числено предимство на игрището, и финала с Черно море за Купата на България в Бургас (1:2). Тревожни дни очакват “синя” България и през новата година.

Дано 2016-а бъде по-благосклонна към столетниците и феновете да могат да са радват поне на една европейска трибуна.