В българския баскетбол обичат да казват, че държат на принципите и винаги спазват нормативните документи. Каква ирония. Щеше да е смешно, ако не е жалко. Хора с не особено сериозен умствен потенциал и все още спорни постижения си мислят, че едното е като другото. Мислят си, че като са добри в заплахите и стойките, са добри мениджъри, ръководители и директори. Един ден може и да станат, но дотогава те са просто приближени на други хора, които нямат време да се занимават с нормативни документи. Преди няколко дни федерацията по баскетбол гласува от новия сезон да има по петима чужденци в отбор и до четирима на игрището. А до вчера всички в един глас настояваха, че и четирима чужденци са много, трябва са бъдат трима.

Е как, бе, господа, изведнъж приехте тази промяна!? Ясно е как. Става представител на един клуб, предлага го и се гласува. Няма това-онова. Защо продължавате да угаждате само на Лукойл Академик? Нима останалите не играят баскетбол, не работят, не дават пари, не тренират... Лукойл иска петима чужденци, получава ги. Лукойл иска допълнителни седалки в залата в Правец - има ги. Господа принципни, ами утре Лукойл Академик може да поиска всеки отбор да картотекира маймуни - и това ли ше им позволите!? Никой не си криви душата, този отбор е лицето на българския баскетбол в Европа, поне на този етап и така ще бъде, докато...На някой му писне да се занимава. Разберете, така не правите услуга на отбора от Правец. Това се нарича мечешка услуга, да коленичите от страх само защото някой така иска. Само че нещата прозират и стават смешни, когато дойде време за сериозни решения. Никак не е сложно да се досетиш кой е дал предложението за петимата чужденци и кой има най-сериозна полза от това да бъде прието. Едва ли в Плевен ще се възползват от петимата чужденци. Какво пречи да се използват по трима чужденци на игрището!? Нима Лукойл Академик няма добри българи на две позиции!? Да припомня ли, че само преди месец от този клуб призоваха за стратегия и развитие на баскетбола. Ако това е стратегията, жална му майка на всичко...

Господа принципни, като толкова спазвахте нормативните документи, защо ги нарушихте само преди няколко месеца, когато по нощите от Правец долитаха писма да се гласува в залата да се поставят допълнителни седалки!? На последното заседание е имало доста принципни, които са казали: "а-а-а, правилата са за това да се спазват", когато Константин Папазов е изявил желание отново да ръководи Лигата. Значи днес правилата се спазват, а вчера за Лукойл Академик се нарушават! Не е мъжко това и вие много добре го знаете. Така ли е, господин Чолаков!? Нали помните преди два сезона същата тази Лига с колко пари финишира сезона, или да припомня. Папазов не е докарал чували с пари, но пак беше нещо, направи опити да размърда тази мъртва организация. 20 хиляди лева за един клуб са нищо, но за други са заплатите за два месеца. Така ли е, господин Стойков?!

Има хора, които днеска са с Тако, а утре с Вако, гледат да не ядосат стопанина, а иначе на приказки са много принципни. Само че извинете, но техният принцип е някакъв изкривен и жалък. Така доникъде няма да стигнете и съм убеден, че го знаете - и вие във федерацията, и вие в Лукойл Академик. Някой започнаха да осъзнават, че е дошло време за кардинални промени. Ако много скоро не ги направите, утре всички вие ще останете на улицата просто защото ще затриете и малкото останало от българския баскетбол. Спрете мъчението, изберете подходящите хора и започнете да работите, поне малко да се реванширате за това, в което превърнахте считания за един от най-интелигентните спортове. Спрете да си ги мерите, защото докато се занимавате със седалки, съдии, чужденци, интриги и простотии Косово взима звездата на Барселона Джъстин Долман, а Армения иска Браянт Дънстън. Съвсем скоро българският национален отбор ще пада от беззъби пирати или трупа бежанци. Всъщност, на вас пука ли ви!?
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ