Осми ден Цвети Стоянова се бори за живота си в “Пирогов”. Огромна трагедия за целия ни спорт и общество. Тя ще се оправи, ще остане при нас и отново ще ни радва с усмивката си. Други хора обаче никога няма да се оправят, което е жалко за самите тях. Наистина ги съжалявам, поглеждайки ги отстрани. Тези хора живеят в свой си свят. Злокобното е обаче, че в него са оплели десетки, а може би и стотици. През тези осем дни чухме какво ли, прочетохме какви ли не глупости, небивалици, оправдания, обяснения и всякакви мнения. Най-много говореше Илиана Раева. На хората започна да им писва. Осем дни да се оправдаваш, пардон – Великата госпожа (така я нарече бивша гимнастичка) смята, че това са обяснения, е прекалено. Написах го миналата седмица, ще го напиша и днес. Първото официално изявление от федерацията по случая е достатъчно. Но не и вълната, с която заляхте всичко живо в стремежа си да отговорите на всички критики.

Раева, как седем дни не се уморихте да отговаряте на всеки, който ви критикува, а те не бяха никак малко. Журналисти, хора от гимнастическия свят, психолози, дори политици...Ако заемате висок държавнически пост и сте под ударите всеки ден, излиза, че ще се занимавате само да отговаряте на критики. Това не е нормално. Стигнахте до абсолютни абсурди. Наистина ли публикувахте в официалната страница на федерацията във “Фейсбук” мнение на майка, която отговаря на поредната критика? Вие сериозно ли публикувахте мнение на майка? Ако приемем, че страницата във “Фейсбук” е официалният начин да комуникирате с хората – един вид официален сайт, посочете ми един сайт в света, в който има мнение на родител заради някаква критика. Звучи нелепо, нали?! Друг е въпросът, че никой не е длъжен да ви чете във “Фейсбук”. Като една от големите, уважавани и успешни федерации начинът за комуникация и официални изявления до обществеността е съвсем друг.

Раева, през всички тези дни как веднъж не обяснихте какво се случва с Цветелина Стоянова. Направихте го едва в понеделник в една от публикациите си... пак във “Фейсбук”. В нея пишете, че сте говорили с брат и баща й. Ако се погледнете отстрани и видите как търсехте и публикувахте мнение след мнение във ваша полза, а не говорихте по основния проблем с Цветелина, сигурен съм, че сама нямаше да се харесате.

Сега няколко уточнения, които са важни, защото много удобно измествате акцентите в последните дни. Раева, АБСОЛЮТНО никой не напада и критикува националния ансамбъл на България. Смятам, че няма такъв болен мозък, който да е против момичетата. Виж, критиките, които понасяте вие като федерация, са съвсем друго нещо. Защо вкарахте Бубето Казанова в цялата история? Права сте – кръстникът на Цветелина излезе и наговори глупост след глупост, свързани с баща й. Отговорно твърдя, че Бубето е прекрасна и така или иначе ще изчака новия ансамбъл. След думите на кръстника не съм видял някой да продължи да лансира версията, че Бубето е с връзки в ансамбъла и не засужава мястото си в него. Момичето няма абсолютно никаква вина за случилото се и е гадно всичко това, което му се случи.

Твърдите, че един сайт и един вестник искат оставката ви??? Потърсете българските вестници от дата 20 юни (понеделник). Прибрахте се късно и явно не сте запозната, а уж казвате, че сте информирана за всичко. Това, че използвате услужливи журналисти да ви задават идиотски въпроси, не означава, че те са истина. Не се заблуждавайте. Всъщност, сигурен съм, че сте наясно с настроението срещу вас и тези подхвърлени “подкрепи от цял свят” звучат като пир по време на чума. И друго - обикаляте света. Чела ли сте големите европейски таблоиди? На първа страница е снимка с размазана кола от катастрофа и трупове. Да, жалко е, гнусно е, но това е реалността. Другото е някаква изкривена смешна ваша реалност. Мария Шарапова я хванаха с допинг и до края на деня я смазаха без да е минал съд или да има потвърждение. Поискаха се оставки на хора доста по-високо от вашата позиция. Пак ви казвам, критиките срещу вас са нищо в сравнение с това, което трябваше и е редно да се случи в нормална страна. Та само преди няколко часа се чу призив от Русия: "разформировайте националния отбор по футбол" заради някакви си загуби по време на Европейското. Представям си какво е, ако се случи трагедия, подобна на нашата...

За последно се изложихте днес сутринта. Ако медицината и медицинските понятия са ви далечни, не се изказвайте неподготвена. Цветелина Стоянова е в медикаментозна кома. Не е будна и не лъжете хората. И на мен ми се иска да е здрава и усмихната, но не е за съжаление. И Цвети не е била нито здрава, нито усмихната в последния месец и половина. Наистина ли смятате че, ако вие не знаете какво е медикаментозна кома, никой друг не го знае?

Преди няколко дни от Израел посъветвахте да говорим с брата и бащата на Цветелина и защо те мълчат. Опитахте да нападнете и тях, а в последните си изказвания започнахте да сменявате изказа с “тя има прекрасен приятел” и т.н. Не искам да отварям темата с различните мнения и приказки, които наговорихте през тези осем дни. Още по-малко да ви питам отново какво означава “на живот и смърт” и “това е медалът на победата над смъртта”. Извинявайте, но аз тия неща не ги разбирам. Аз искам Цвети да е здрава, да пиша за успехите ви, а не за малоумни решения и кървави медали. Аз животът не го разбирам по този начин. Раева, ако, недай боже, се случи подобна трагедия с друго дете, вероятно някъде в България стават ежедневно подобни неща, убеден съм – вие щяхте да сте първата, която с огромен “пост” във “Фейсбук” щяхте да критикувате, търсите отговорност и съдите. Щяхте да съдите обществото, майките, бащите, учителите и кого ли още не. А сега ние къде да търсим отговорност?

Най-болното в целия случай е промиването на мозъци. Извинявайте, но ситуацията излиза извън контрол. Тези момичета, които снощи видях на летището, не приличаха на себе си. Погледите им блуждаеха някъде в пространството и със сигурност мислят само и единствено за Цвети. Говореха глупост след глупост, на които хората не вярват. Навярно четете какво пишат в социалните мрежи (все натам ви препращам, защото това е начинът за комуникация с Вас). Щом сама казвате, че е имало информация, че вие пишете изявленията от името на момичетата, значи знаете какво мислят за вас. Това с прибирането на телефоните не знам дали е вярно, но, ако е, е меко казано ненормано и не е за момичетата на своето време. Само не разбрах каква е другата гледна точка, която сте представила на момичетата, за да ги убедите на “живот и смърт” да останат в Израел. Защото, недай боже, ако на някой ваш или наш близък се случи нещо, последното, което ще направите вие и ние, е да отидем на мач, турнир или да бягаме в парка. А ще бъдем до него. Не притискайте и не промивайте мозъците на момичетата. Ясно е, че те са толкова потресени, че не са на тоя свят. Не ги убеждавайте в правата вяра, която склонява към...

Всъщност, това дали ще си подадете оставката, или не, въобще не ме интересува. Беше ваше задължение да го направите. В тези осем дни веднъж не чух думите: “да, може би сбъркахме. Може би пропуснахме нещо в стремежа си да се подготвим за европейското и олимпиадата.” Само лъжи, лъжи и оправдания. Игра с човешки съдби, която дано не ви излезе скъпо. Рени, Мише, Цвети и Хриси (Бубе, теб те засегнаха грозно в случая, а ти нямаш никаква вина). НИКОЙ не ви критикува и напада, че сте оставили Цвети. Ако това наистина го мислите, няма надежда. Помислете върху всичко и сами си дайте оценка на случилото се. 

P.s. Колеги, знаете ли определението на думата журналист. От журналиста се очакват професионализъм в предаването на събития, безусловно придържане към истината и журналистическа етика. Снощи на летище София журналисти нямаше. Както една колежка написа съвсем скоро, сменете професията, докато е време.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Агенция БЛИЦ стиска палци на Цвети да се пребори. Искаме отново да ни радва!

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ С ЦВЕТЕЛИНА СТОЯНОВА