"Ni vu... Ni connu..."! Това е заглавието на един чернобял френски филм от далечната 1958 година. Година, в която героят на нашия коментар е бил на 8 години и едва ли е предполагал какво бъдещето го чака. "Ni vu... Ni connu...", в превод "Ни чул, ни видял", е с участието на великия Луи Дьо Финес, а в нашата съвременна версия участва един не по-малко прочут генерал - генерал Васил Василев. За незнаещите, въпросният господин е председател на комисията по етика и феърплей към Българския футболен съюз. Да, това е една комисия, която никой не знае защо съществува и никой не знае какво върши. Няма значение, важното е да я има, да се въртят едни пари, едни заплатки, да има "чики-рики"...

"Ни чул, ни видял"... Точно така се държи нашият генерал. Досега не сме чули и видели да свърши някаква работа, да накаже някой отбор за "черно тото" или нещо друго. А възможности за това дал Господ.

Генерал Василев не посегна на юношите на Локомотив (София) и Спортист (Своге), когато мачът бе прекъснат от нахлули лица, след гол, който май развали тотото на много хора. Генералът не посегна на старшата на столичните "железничари" и Спартак (Плевен) за мача, който започна нормално и завърши при 5:0 за Локомотив.

Генералът не посегна на юношите на "Левски" и Любимец, които завършиха при резултат 10:0. След срещата дори треньорът на "сините" Викторио Павлов се усъмни и каза: "Играхме мачове, в които и аз самият се чудех толкова ли са слаби противниците или има нещо друго. Искам да вярвам, че бяха слаби..." Само седмица по-рано гостите биха "Ботев" (Пловдив) с 3:0.

За да стигнем и до мъжете. Въпросният генерал Василев се тупаше в гърдите как ще разследва много български мачове, как получавал сигнали, как ще изкорени проблема. На думи беше силен, на действия го нямаше никакъв. Стигна се дотам президент да обвинява своя треньор, че е участвал в "черно тото" (Берое - Етър 1:0, Етър - Пирин (Гоце Делчев 0:1), но генералът пак мълчеше.

Дойде дори BBC и направи филм, в който британците имаха информация за обрат на мача Локомотив (Пловдив) - "Левски" (2:3) и той се случи... Но какво разбират британците, нали генерале? Да си гледат там техните си проблеми, нашите .. тях ще ги оправи Васил Василев... Само че е по-вероятно да ги оправи Васил Василев - Зуека, отколкото Генерала.

Има още много примери със съмнителни мачове, двубои извадени от тиражите и слухове, които се потвърждаваха на терена. Но високопочитаемият генерал го няма никакъв. Няма нужда да връщаме времето назад, когато Василев пак бе шеф на Комисията и пак бяха едни приказки, едни обещания... Тогава дори Станимир Стоилов (тогава треньор на Литекс) и Красимир Балъков (начело на Черноморец) призоваха за незабавни мерки.... Уви и тогава нищо. Няма за какво да се учудваме сега, този филм сме го гледали.

И да стигнем допреди няколко дни. Самият Наско Сираков изрази съмнения за нередности в мача с Нефтохимик (6:0) заради лесно пуснатите голове от страна на гостите от Бургас. И вместо да се самосезира, вместо да предприеме действия, се оказа, че генералът чака "Левски" да сезира комисията! А стига бе....

Има няколко питанки, на които едва ли ще получим някакъв отговор:
Кога за последно генерал Василев е наблюдавал мач на живо?

Какво всъщност върши Комисията по етика и феърплей?


Какво направи генерал Василев в тази комисия през всичките години, в които е председател?


Какво възнаграждение получава генерала за поста?


Знае ли кога за последно е имало сериозно наказание в България за манипулиране на резултати?
(Това със сигурност не го знае, затова направо ще му кажем - Последното значимо наказание за корупция във футбола ни е през далечната 1993 г., когато Янтра бе изваден от "А" група, тъй като футболистът Стефан Бачев бе уличен, че е опитал да подкупи двама от Берое).

Отговорът е един и много популярен - "Ко? Не!".
Юри Славчев/БЛИЦ