ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Баскетболните ни национали сътвориха чудо, побеждавайки Германия с 67:62 във втория мач от квалификациите за Евробаскет 2025. Да повалиш актуалния световен шампион в какъвто и да е спорт е наистина голяма сензация и огромен престиж. 

Макaр и без звездата Александър Везенков, момчетата на Росен Барчовски се справиха с огромното напрежение и класния съперник, доставяйки неописуема радост на хилядите, изпълнили зала "Арена Ботевград". Натурализираният американец Коди Милър-Макинтайър с блестящата си игра доказа, че неслучайно е част от националния ни отбор, въпреки че никога не е бил в наш клуб. Изключително борбеният и стрелящ с поразяваща точност състезател на испанския Баскония се изяви успешно като лидер, подпомаган от съотборниците си, някои от които надскочиха очакванията.

 Топ Коефициенти за Спортни Залози!

Асът на ЦСКА Георги Боянов и ветеранът от Черноморец (Бургас) Христо Захариев, който се завърна в националния отбор след пауза от три години, също блеснаха. Адмирации за всички играчи, треньори, публика, защото отново се видя, че когато сме обединени, успехът не закъснява. А този успех е наистина много сладък и показателен, че баскетболът ни е жив. Доскоро живителна сила му даваше Александър Везенков, който се превърна във вторият българин, заиграл в НБА след легендата Георги Глушков, но вече можем да се похвалим със стабилна редица от "лъвове", даващи душа и сърце за герба на България. Оспорваната битка за титлата у нас, в която този сезон са замесени не един или два отбора, също е показателна за развитието на баскетбола ни.

А това, че за Германия в Ботевград игра само един от състава им, спечелил световната титла - Давид Крамер, и без състезателите си от НБА, изобщо не омаловажава подвига на момчетата ни. За Бундестима най-резултатен снощи беше една от звездите на Барселона Оскар Да Силва. Немците бяха считани за супер фаворит и изглежда бяха вирнали носове, но ето, че избраниците на Барчовски бързо ги приземиха.

Нашите обаче не трябва да политат, защото работата не е свършена докрай. Целта е България да играе на Евробаскет догодина, а за да се случи това са нужни още победи. Мисията изглежда напълно възможна с играчите, които имаме, а и ще бъде още по-лесно изпълнима, ако и Везенков се включи в следващите мачове. Присъствието на звездата ни от Сакраменто Кингс би подлудила още повече публиката не само в любимия му Ботевград, а и в която и да е зала у нас. 

А сeга нека се насладим напълно на победата за историята над Германия. Култовата фраза, изречена от Христо Стоичков преди великия ни успех над немците с 2:1 на 1/4-финала на Мондиала 1994 г., отново е актуална. Не бива да забравяме, че футболна Германия също беше актуален световен шампион..  

"Преди 30 години един велик българин и мой адаш каза "Айнцу, цвайнцу, дрън!", доволен беше след мача снощи Христо Захариев. Доволни сме всички и силно се надяваме националите ни да продължат да ни радват.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
 

 

Победа, която ще се помни дълго! #Eurobasket #MakeYourMark #BulgarianNationalTeam

Публикувахте от Bulgarian Basketball Federation в Понеделник, 26 февруари 2024 г.

 

 


* Снимка: Startphoto.bg