Като се замисли човек, много, много да не си на мястото на селекционера на младежките национали Александър Димитров. Напоследък все по-често му се налага да залага на футболисти, които не играят в отборите си.

Марин Петков се намира във форма, но Станислав Генчев не го пуска в Левски. В ЦСКА Томаш не разчита на Станислав Шопов и Християн Петров. Борислав Рупанов играе редовно в Септември, но защо там, а не на по-високото ниво в Левски, откъдето е преотстъпен?  Същото важи и за Антоан Стоянов, заточен от „сините“ във Враца.

На фона на всичко това, като прибавим и контузените, Сашо Димитров трябва да сглобява боеспособен отбор за предстоящите младежки европейски квалификации с Германия на 11 октомври и с Израел на 15 октомври.  Както и да осигурява качество за първия тим на България, където има над 10 имена, калили се и минали през него. Превърнали се от „лъвчета“ в „лъвове“ благодарение на него.

Въпреки неспирните проблеми, Димитров трябва да отбива и перманентните атаки на „специалистите“. Перманентни, защото мрънкането няма да спре, ако ще и европейски шампиони да станем.

Като вече зрял мъж обаче Александър Димитров е обърнал гръб на вечно недоволните и си гледа работата. Не само я гледа, но и я върши.

Още по-хубавото е, че за първи път от години селекционерът на младежките национали е в синхрон със селекционера на представителния ни отбор. Илиан Илиев винаги проявява разбиране и двамата стиковат по отличен начин сглобяването на съставите си. Рамо до рамо, Илиан и Сашо търсят изход във футболната ни джунгла. И, бъдете сигурни, вероятно ще го открият. Направят ли го, ще спечели футболна България.

За тях се говори, че освен чисто треньорски качества са и отлични психолози. За разлика от други двамата застават плътно зад играчите, а не ги унижават, за да пазят егото си.

И понеже е хубаво да подплатяваме с цифри и факти темите, които коментираме, ето за финал нещо любопитно. Знаете ли колко струва новата звезда на германския национален отбор Карим Адейеми от Борусия Дортмунд – 30 милиона. А знаете ли колко струват всички български футболисти в нашата Първа лига – 60 милиона.

Като се замисли човек,  на Сашо Димитров наистина му е трудно. Той обаче не се оплаква, а работи.  
Димитър АПОСТОЛОВ

 подкрепя българския спорт