Приключи и тази Олимпиада. Приключи с кофти равносметка – 63 състезатели, 2 медала (написано преди финала на ансамбъла по художествена гимнастика). И сега започваме да търсим проблемите.

Проблемът, както каза един колега, се крие в самите нас. Защото преди бяхме спортна нация, постепенно взехме да се гордеем, че сме красиви, сега можем да се гордеем, че сме най-добри в.... това да сме лоши и зли.

На какво отгоре очакваме много медали, много успехи, едва ли не сме някакви спортни машини. Погледнете се. Погледнете около вас. Има ли спортни училища? Има ли площадки пред блоковете? Не, докарахме дотам пред блока да има .. друг блок. Или магазин, или МОЛ. И ние му се радваме – викаме си “яко, магазина ми е до гъ*а”. Докарахме го дотам да седим зад жалките си компютри, да водим жалкия си живот и да злобеем, че Станка е взела само сребро и волейболистите ни са останали четвърти. А ние, тези зад компютрите, тези които коментираме, какво сме взели? Едва сме си закарали задниците до работа. Или даже не сме ги мръднали от дивана. Но сме велики в писането на коментари (в това число и пишещияj това), в плюенето по другите. Там сме най-добри – само ни дай Олимпиада.

Да, не сме съгласни да имаме спортно министерство, което никой не знае какво точно прави. Една Великобритания няма спортно министерство, но е пред нас на светлинни години. Не сме съгласни хора, които са постигнали нещо като спортисти, задължително да ги слагат за шефове на нещо спортно, само и само да им се отдаде чест (или нещо друго).

Но няма как да не отдадем заслуженото на Станка Златева, на волейболистите. Та момичето от Крушаре се бори с ши*ано ГМО. Как да сравняваме Скримов и Братоев със Савани и Мастранджело. Само, че с малко подкрепа тези момчета след 4 години ще са, ако не шампиони, то поне със сигурност с медали. Тервел Пулев отнесе толкова бой от Усик, колкото и брат му не го е бил. Но Усик е новият Кличко. Той е машина и всички виждат това. Кой от нас ще излезе срещу такъв да се бие?

Срамно бе представянето ни в само борбата. От един изцяло български спорт сега натурализираме чужденци, които срамят името на родината ни.

Но пак проблема си оставаме ние. С предубеждения, че всички спортисти са мутри, че са туристи и т.н. Кой от четящите това е бил на Олимпиада?

Нека следващия път преди да говорим за другите да погледнем първо себе си. Да се огледаме около нас. Да видим самите ние какво представляваме и дали бихме се представили по-добре. Та ние не пускаме децата си пред блока, добре ни е когато са в къщи, защото не се занимаваме с тях и не се притесняваме за тях. Ако пък ги запишем на някакъв спорт, сме недоволни, че трябва да плащаме, мрънкаме, че децата ни са недооценени.

Така няма как да стане. И колкото и да псуваме, няма да променим нещата. Първо трябва да променим себе си, тогава да променяме останалите.
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ