Изглежда, че... няма! Това велико футболно безобразие вече ни съпровожда близо два месеца. Скоро шампионатът ни ще преполови есенния полусезон, а няма кой да сложи ред и зрителите седнали пред малкия екран да се радват на изявите на своите любимци. Защо е тази ненужна футболна война?! Незаинтересоваността на електронните медии е стигнала до там, че в днешните сутрешни и обедни спортни емисии не бяха споменати всички резултати от неделните мачове, а ни занимаваха с двубоите в другите европейски страни. Да, те са интересни, но хората се вълнуват от игрите на нашите отбори.
 
Преди години имаше само БНТ и каквото ни покажеха, се радвахме. Сега има няколко спортни канала, но те се интересуват преди всичко от първенствата в Англия, Испания, Германия, Холандия и Русия. Сигурно им е по-евтино да купуват тяхната продукция? Не съм убеден, че мачовете в нашето първенство са по-безинтересни. Поне първите кръгове показват точно обратното. В същото време претенциите на БФС и клубовете са огромни. Те искат да се мерят с шампионатите на посочените по-горе страни и да получават тлъсти суми от телевизионни права. Това е направо нереално! Там и стадионите са пълни, и футболът се радва на изключителна популярност. Едва ли ще има телевизия в Европа, която да пожелае да купи правата за излъчване на двубои от нашето първенство. Та футболните ръководители да слязат на земята и предлаганите им три милиона лева (ако вече не са станали по-малко...) да бъдат приети като оферта. Иначе има реално опасност докато умните се наумуват да видим края на полусезона.
 
Интересното е, че пакетите за Шампионката лига, Лига Европа и другите шампионати са по-евтини. При това положение футболните босове да размислят и да върнат българския футбол на екран. Нека не забравят, че е криза и пари за реклама трудно се дават. БФС е наложително да не бъде страничен наблюдател в споровете, а да се намеси сериозно. Нямаше да се стигне до конфузното положение, ако още от това първенство бяха въведени плейофите между първите отбори. А понеже БНТ е на държавна ясла, МФ може да отпусне целева субсидия и да наблюдаваме изявите на нашите отбори. Какво са, примерно, 5 милиона лева за държавата?! Така и националната телевизия със своите три канала ще ни направи съпричастни на БГфутбол, а и клубовете ще бъдат подпомогнати с някой друг лев.
Андрей КОЖУХАРОВ
(външен автор)