Плейофите в баскетболното ни първенство започват от днес. Осем тима ще играят четвъртфинали, след което полуфинали и финални сблъсъци. От доста години за първи път шампионатът беше оспорван и леко различен. Това в никакъв случай не означава, че накрая Лукойл Академик пак няма да спечели, но...В редовния сезон от доста отдавна "Левски" не зае второто място, на него финишира Балкан Ботевград, а "сините" останаха трети. Лек спад регистрираха Рилски спортист и Ямбол за сметка на Черно море, който показа много постоянство, но накрая не успя да го задържи и остана четвърти.

И така, време е да започваме:

Лукойл Академик - Черноморец
Всичко в този четвъртфинал е ясно. Шампионите вероятно ще затворят серията с две победи, но това не бива да отчайва бургазлии. Тимът воден от Дечо Коешинов показа приятен баскетбол в турнира за Купата на България. В този сблъсък класата и парите ще си кажат думата.

Балкан - Спартак Плевен
Балкан ще спечели почти сигурно и двата двубоя, с което ще се класира на полуфиналите. Тимът воден от Александър Тодоров няма как да допусне грешка, след като е с класа над съперника, а и има доста по-високи цели. Отборът на Цветан Антов не можем да кажем, че е по-заслужил да играе в плейофите от Берое, например, но така се стекоха последните двубои.

"Левски" - Рилски спортист
Всичко живо в Самоков е на бойна нога, пристига Константин Папазов. Това като че ли е четвъртфиналът с най-голям заряд заради войната, която се води между "сините" и клуба от Самоков. На паркета обаче нито публиката, нито враждата ще помогне на домакините и ще спре Арън Харпър, Чалмърс и Джумейн Джоунс. Рилски спортист изигра един от най-слабите си сезони в последните години. Избухна в точния момент, след като отстрани Лукойл Академик за Купата, но това непостоянство не може да ни даде повод да прогнозираме нещо по-сериозно и срещу "Левски". Тити Папазов даде заявка за титлата още преди няколко повече от един месец и сега ще трябва да изпълнява. Факт е, че треньорът вече спечели две купи - на България и в Балканската лига, така че защо да не прибави и трета. Тя обаче първо минава през Самоков, Росен Барчовски, горещата публика и военното положение, което ще бъде обявено за предстоящите мачове.

Черно море - Ямбол

На пръв поглед Черно море изглежда категоричен фаворит срещу Ямбол. Но...не забравяйте, че точно Ямбол победи не веднъж, а два пъти Черно море насред Варна. След оттеглянето на Иван Чолаков Ямбол не е същият отбор, но няма и същата селекция. "Моряците" зададоха тон на водещ отбор в редовния сезон, но след толкова напъване и победи в крайна сметка останаха на четвърто място. Асен Великов и сърбите Пупович, Стаменкович, Тресач и Кандич трябва да се потрудят, за да си осигурят място на полуфиналите.

ГЕНЕРАЛНО
Ако всичко се развие по прогнози, Лукойл - Черно море и Балкан - "Левски" би трябвало да са полуфиналите. Всичко друго ще бъде изненада. Тук вече двубоите стават непредсказуеми. Лукойл Академик обаче отново ще бъде фаворит и едва ли ще допусне грешка, т.е. три загуби от Черно море в полуфинална серия на този етап е немислимо.

В другия полуфинал "Левски" и Балкан се очертава да изиграят титанични сблъсъци. Прогнозираме на базата на мачовете, които изиграха в редовния сезон и Балканската лига. Обявената цел от ботевградчани бе три финала - за купата, Балканската лига и първенството. В първите две състезания Балкан отпадна по-рано, остава шампионатът. Новата зала в Ботевград като че ли отнема част от домакинското предимство, което има Балкан като финиширал на второ място в първенството. Старото съоръжение, което бе по-малко, пълнеше се до последното място и публиката беше на сантиметри от паркета, създаваше голямо неудобство за съперника. Със сигурност ролята на фаворит ще притесни "Левски", но Тити Папазов трябва да понесе отговорността, която пое с изказването, че ще стане шампион.

МАЧ 1
МАЧ 2
Лукойл Академик (1) - Черноморец (8)
30 април 2014 година, 18:00 часа
Лукойл Академик - Черноморец
2 май 2014 година
Черноморец - Лукойл Академик
5 май 2014 година
Лукойл Академик - Черноморец
Балкан (2) - Спартак Плевен (7)
1 май 2014 година, 19:00 часа
Балкан - Спартак Плевен
3 май 2014 година
Спартак Плевен - Балкан
5 май 2014 година
Балкан - Спартак Плевен
МАЧ 3
МАЧ 4

Левски (3) - Рилски спортист (6)
1 май 2014 година, 20:30 часа
Левски - Рилски спортист
3 май 2014 година
Рилски спортист - Левски
5 май 2014 година
Левски - Рилски спортист

Черно море (4) - Ямбол (5)
30 април 2014 година, 19:00 часа
Черно море - Ямбол
2 май 2014 година
Ямбол - Черно море
5 май 2014 година
Черно море - Ямбол

Полуфинали:
Победител мач №1 - победител мач №4

Победител Мач №2 - Победител мач №3