Лицето Горан Петров обяви пред медиите, че е готов да си тръгне от Беласица след мача с Ботев, загубен с 0:5. Прав му път! Хитрият заместник на арестувания бос Костадин Хаджииванов се измъкна ловко от ситуацията. Скандалът гръмна, след като се появиха съмнения, че въпросният двубой е част от голямата игра, наречена “черно тото”. Горан извади друга версия – играчите недоволствали за пари и затова паднали с такъв колосален резултат. И, видите ли, честният й съвестен Петров си тръгва, разочарован от действията на футболистите. Май пак някой се опитва да ни прави на балами. Така както от край време е било. Ония мухи, журналистите, нахапаха въдицата и ще разтръбят новината – причините за тежката загуба са бунтът за пари и хаосът в клуба след арестуването на Коце Маца. Стабилен параван, зад който може да се прикрие истината за “конфузното” 0:5 под тепетата. А дали това е живата правда, никой не знае, защото липсват доказателства. Защото няма как да се докаже дали в действителност има нещо гнило в мача Ботев – Беласица.
Не ви ли прави впечатление, че напоследък доста се размириса на корупция. Вонята е отвсякъде – като се започне от тариката Иван Леков, който най-сетне си намери майстора, после се премине през цялостната съдийска олелия и се стигне до “битката” край Бирената фабрика в Пловдив. Смърди, та се къса!   И не само под тепетата, но и край морето и други футболни кътчета на родината. Във Варна например от време оно  злите езици разправят, че някои мачове на местния Спартак приключват така както са били заложени в азиатски букмейкърски къщи. Но проклетият му параван не позволяваше на никого да се докопа до проклетата истина. Този път обаче неприятната миризма от футболната ни кухня е с най-големи размери - за първи път европейската асосиация за спортна сигурност подхвана най-популярния спорт у нас.
Нека обаче вони. Щом е тъй, значи параванът на измамата се клати и току-виж някой най-сетне го е съборил. Хубавото е, че след вдигнатия шум ще последва разследване на съмнителните мачове в България, но дали и то няма да приключи по стар обичай – в един момент всичко спира заради наличието на достатъчно факти... Дано не съм прав.
Най- добре ще бъде, ако всички букмейкърски къщи по света извадят българските мачове от своите фишове. Да ги задраскат и да ги метнат в коша. Тогава няма да се говори повече за уредени срещи и точни прогнози от сорта “3:0 на полувремето” и “5:2 краен резултат”.
Неприятното е, че постоянно копираме от Запада негативните неща. Бил от улицата, от дрогата и разврата. По същия начин стоят нещата и във футбола. В Италия, люлката на мафията, са императори на “черното тото”. Там колкото повече ги наказват, толкова по-мощно задкулисната нишка расте ли расте. В добрата стара Англия, където уж всичко беше честно и безкомпромисно, в последните години скандалите с уредени мачове също заливат местния печат. За Германия и случаят “Хойцер” да не говорим. И наш Бай Ганьо, за да не остане по-назад, действа по същия начин.
Никой от родните футболни “играчи” обаче явно не е прочел изказването на един италиански прокурор преди две години, когато на Ботуша пламна поредният екшън със залози. Та човекът каза къде на майтап, къде насериозно: “То е ясно, че уреждането на мачовете не може да бъде изкоренено. Това е все едно да ликвидираш завинаги търговията с наркотици. Бих посъветвал господата да действат тънко, елегантно и да не пресоляват манджата. Да го правят по малко, за да имат повече!”. Добре казано, нали?
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ