И изминаващата 2012 година ще я запомним с много скандали и падения в българския спорт. Те са толкова много, но все пак сме подбрали най-важните и запомнящи се издънки и скандални моменти.

ЯНУАРИ

2012 година започна с допингскандал в българския футбол. Всъщност, така завърши и 2011-та. В първите дни на януари започна дългата сага около наказанието на тримата футболисти, уличени в допинг – Тодор Янчев, Костадин Стоянов и Румен Трифонов. Те отнесоха по три месеца санкция, но от времето на отваряне на пробите им, т.е. през декември. Така триото футболисти реално пропусна малка част от началото на пролетния дял на първенството. Заради размера на наказанието се развихри скандал, от “Левски” и останалите клубове скочиха на ЦСКА, обвиниха ги в силни по химия и че печелят по втория начин. В средата на месец януари наши съдии се прочуха по време на зимната подготовка. Лъчезар Йонов фалшифицира името си и ръководи контрола на Вердер, в която явно трябвало да изпълни поръчка. Същият съдия със свои помощници правеха подобни неща и по терените в Южна Америка. По това време се разлюля и скандалът Черноморец – ЦСКА заради Абел Анисе. Мадагаскарецът избяга от Бургас, за да пристигне в Борисовата градина. Той обаче така и не успя да бъде картотекиран за пролетния дял от първенството. През януари родните грандове ЦСКА и “Левски” стъпиха накриво в селекцията. “Червените” уж щяха да се подсилят с бившия футболист на Реал Мадрид Карлос Диого, но той дойде, видя София и тайнствено изчезна. “Сините” пробваха куция Зизиньо и понесоха доста критики за непроверения футболист.

ФЕВРУАРИ
В началото на февруари допингскандалите продължиха. Този път в щангите. Ченгета не откриха 14 състезатели на лагер в Шумен. В средата на февруари избухна един от най-големите скандали – изхвърлиха клуба на Мария Гроздева от стрелбата. Започна люта война между нея, съпругът й и личен треньор Валери Григоров и председателя на родната федерация по стрелба Камен Шишманов. Григоров дори заяви пред БЛИЦ: “Опитват се да ни убият!”. Гроздева заплаши да не участва на Олимпиадата и общо взето в следващите месеци до Игрите в Лондон това беше основна тема в спорта. Мария пък се провали на Европейското през февруари, след като не успя да се подготви подобаващо заради скандалите. В последните дни на месеца гръмна скандал в Италия, който индиректно касаеше и Христо Стоичков като бивш футболист на Парма. Според местно издание Камата и още десетина футболисти прибирали пари под масата от бившия президент на “пармалатите” Стефано Танци. Сумата, получена от Христо, е 550 хиляди долара.

00000000000000000000000grozdeva.jpg

МАРТ
От месец март започнаха кошмарните дни на българския клубен волейбол. Заседание на секта в зала “Сиконко” не позволи да се състои мач между женските отбори на ЦСКА и “Левски”. След това “сините” не пожелаха да излязат за третия решителен двубой и дамите на ЦСКА отидоха служебно на финал. В крайна сметка “червените” волейболистки станаха шампионки след две победи срещу Марица. През март трима български плувци бяха наказани заради употреба на забранени вещества. В края на месеца вече бившият футболен съдия Богомил Маринов-Мечката изригна: “Стоичков щял да ми е*е майката и да ми счупи ръцете!” Реферът подаде жалба в полицията, твърдейки, че Стоичков му е звънял и го е заплашвал след мача Литекс – Славия (1:0). Арбитърът показва напълно измислен червен картон на нападателя на “оранжевите” и са навлича гнева на треньора на Литекс. В последните дни Нджонго Присо от ЦСКА вилня в тунела на стадиона на Локомотив в Пловдив и беше отведен от полицията.

АПРИЛ
През април продължи сагата “Абел Анисе” и атаките на ЦСКА срещу БФС. “Червените” и хора близки до тях разнасяха купища документи и поискаха дори служебно връчване на шампионската титла от 2006 година, спечелена от “Левски”. От “Армията” се върнаха години назад и извадиха нередности около картотекирането на Георги Иванов-Гонзо, който тогава се връща от Газиантепспор. В средата на април в Перник решиха да спретнат и порноскандал. Никифор Вангелов се сети да бойкотира за нещо и нареди Миньор да излезе с юношите срещу борещия се за титлата Лудогорец. Естествено, сериозен мач за разградчани нямаше, те победиха с лекота в Перник и продължиха уверено към върха. На 20 април България получи служебен шампион по волейбол – Марек Юнион Ивкони. Съперникът Пирин Балканстрой не се яви за последния финален двубой, около който се разигра страшна драма. На 21 април се играе мачът “Ботев” (Пловдив) – Етър, а фенове на “канарчетата” замерят със седалки и бутилки треньора на гостите Цанко Цветанов, който дори пада на земята. Точно на 23 април гръмна най-големият скандал. Христо Стоичков започна войната срещу Борислав Михайлов. Повод за това беше въпросният мач на Литекс срещу Славия, в който съдията Богомил Маринов изгони без да има защо нападателя на “оранжевите”. Впоследствие Камата даде скандални интервюта, в които заяви, че от този момент изтрива телефонния номер на Борислав Михайлов и започва война. Тогавашният председател на съдиите Костадин Костадинов се намесва в скандала заради нападките на Ицо към реферите: “Уникален връткалник, отказа се от родината, но се върна за бонуса”.

МАЙ
В началото на пролетния месец войната между Стоичков и Борислав Михайлов продължи. Камата публично зададе три въпроса на шефа на БФС, свързани с уредени мачове, “черно тото” и т.н. На 12 май Лудогорец победи Черноморец в скандален мач, а Димитър Димитров-Херо беше изведен с полиция от терена. В края на годината именно около този мач се разигра нова драма. Оказа се, че след срещата в Разград съдията Стефан Спасов и негов помощник са яли и пили на една маса с хора от Лудогорец. Клипът разбуни духовете, но Пастата от Перник не понесе наказание. През май бившият нападател на Славия Николай Божов разкри за подкупи и нападна треньора Мартин Кушев. След няколко часа обаче се отметна и заяви, че е бил подведен. Също през месец март вратарят на националния ни отбор Николай Михайлов участва в тежка катастрофа на автомагистрала "Тракия". Полицаи опитаха да прикрият стража и не потвърждаваха, че той е бил в автомобила.

0000000000000000000000000007.jpg

Някъде в средата на месец май започна лютата война във волейбола. Двата лагера бяха водени от Радостин Стойчев и Матей Казийски от едната страна и Данчо Лазаров и федерацията, от друга. Стойчев и Казийски поведоха бунт, с който целяха да свалят Данчо Лазаров от власт. Двамата използваха олимпийската подготовка и шума около Олимпиадата, за да приковат вниманието върху себе си. В началото на месеца Стойчев беше уволнен след загубата от Германия с 1:3 в олимпийска квалификация. Данчо Лазаров дори го обвини, че нарочно е загубил от Германия, за да не играе финал с Италия (б.р. – намеква за близките отношения на Радо с италианците). След това цялата спортна дори и политическа общественост настоя федерацията по волейбол да върне специалиста. Последва завръщането на Стойчев, но с условието Данчо Лазаров да сдаде властта до три седмици. Националният тим спечели квота на Олимпиадата от повторен опит, но Стойчев си тръгна – този път завинаги. Шефът на волейбола не подаде оставка, а през есента беше преизбран за нов мандат. Казийски заяви категорично, че няма да играе повече за България и остана солидарен със Стойчев. Така и той напусна националния отбор и не участва на Олимпиадата.

В последните дни на месец май в Разград се игра срещата за титлата в “А” група между Лудогорец и ЦСКА. Стюарди и частни охранители на домакините биха и пратиха в болница няколко “червени” фена. Впоследствие се оказа, че това са били кечисти, състезатели по ММА и кикбоксьори, които си служили с ножове и сгъваеми палки. Почти всички клубове, включително и “Левски”, нападнаха Лудогорец заради действията на охраната и защитиха ЦСКА в скандала. В последните дни на месеца ЦСКА можеше да се сдобие с нов собственик – Гриша Ганчев. Той обаче попадна в жестока “захарна” афера, бяха му повдигнати две обвинения и арестуваха сина му. Всичко това осуети преминаването му в Борисовата градина. Сътресенията веднага се усетиха и в Литекс, Ганчев сви бюджета максимално, разпродаде почти всички чужденци и започна да залага само на български футболисти.

00000000000000000gri.jpg

ЮНИ
В началото на юни мутри прекратиха мач на юношите между Локомотив София и Спортист Своге. Бабаитите набиха треньори, съдии и футболисти, но и до ден днешен няма никакво развитие по скандалния случай. На 11 юни започнатото през май завърши – Радостин Стойчев и Матей Казийски официално напуснаха националния отбор по волейбол. На 19 юни вратарят на младежкия национален отбор Стефано Кунчев проговори първо пред БЛИЦ за “черно тото”. На вратаря са били предлагани пари, за да пази симулативно и изпълнява поръчки в мач на младежите. Той не изпълнил поръчките и бил пребит от неизвестни лица.

ЮЛИ
През горещия летен месец, във времето за олимпийска подготовка, не мина без скандали. Във волейбола всеки ден имаше по нещо ново, разделение на лагери, обвинения и критики. Мария Гроздева напомни за войната срещу Камен Шишманов, но този път нападна и Нонка Матова. Христо Стоичков уцели фен с бутилка по време на контрола на Литекс в Румъния. Голям скандал се разрази между феновете на “Левски” и Сараево преди двубоя от Лига Европа. “Сините” фенове разпънаха транспарант на първия мач: "Ратко Младич и Аркан ви е*аха! Сега наред сме ние!" От там започна люта война между двете страни, намесиха се дори политици. Сараево натопи българския тим в УЕФА. Пътуването на фенове на “Левски” до Сараево се превърна в кошмар. Ултрасите бяха подложени на мъчения, събличани, събувани и какво ли още не заради започналата вражда в София. Последните дни на юли се превърнаха в истинско падение за българския клубен футбол. ЦСКА отпадна от словенския слабак Мура. “Левски” напусна след бой от Сараево, а уж засилилият се към групите на Шампионската лига Лудогорец отпадна още във втория квалификационен кръг от Динамо Загреб.

000000000000000000000ludo.jpg

АВГУСТ
В края на юли и началото на август целият български спорт беше едно падение. Срамно представяне на Олимпиадата. За първи път от 60 години България се завърна без златен медал от Олимпийски игри. Спечелихме само два медала – сребро от Станка Златева и бронз от Тервел Пулев. Данчо Йовчев се класира на финал в гимнастиката, а волейболистите стигнаха четвърто място. Всички останали се представиха под очакванията, някои разочароваха. Не последваха обаче смени по високите управленски етажи, а само оправдания. Ново начало на футболното първенство и нови надежди. И нова порция срам. От години мачовете не се предаваха по телевизията. Двубоите останаха на “тъмно” чак до 10-тия кръг. На 18 август фенове на Миньор нападнаха и биха изпълнителния директор на Локомотив София Георги Марков. Няколко дни след това фенове на “Левски” замериха с кора от банан тъмнокожите играчи Базил де Карвальо и Дъстли Мулдер. Същото се случи и в ЦСКА, привърженици псуваха и замеряха футболистите след равенството 1:1 срещу Черноморец в Бургас. Скандал разлюля националният отбор по баскетбол. Близнаците Калоян и Деян Иванови отказаха да играят в квалификациите. Уж, за да си починат и възстановят от контузии, но това не беше добре прието от останалите в тима, които се потиха на игрището в мачовете. Двамата влязоха в словесен спор с капитана Филип Виденов, който заплаши, че напуска тима. В последните дни на месец август дойде поредният волейболен скандал. Тимът зае четвъртото място на Олимпиадата, но предстоеше треньорска рокада. Найден Найденов се обиди и заяви, че не иска да бъде помощник на Камило Плачи. В Лондон Найден беше първи треньор, а Плачи – помощник. В крайна сметка федерацията назначи италианецът за главен треньор, а Найденов остана асистент.

СЕПТЕМВРИ

В началото на септември излязоха любопитни и скандални разкрития от времето на социализма. МВР е подслушвал съблекалнята на ЦСКА и е помагал на “Левски”. Освен това от архивите става ясно отношението на Тодор Живков към погребението на Гунди и Котков. Тато скастрил подчинените за мащабите на траурното шествие, което надвишавало погребението на Георги Димитров. Националът по бокс Младен Манев-Нинджата беше арестуван след пиянски скандал и бой в дискотека. И през септември продължи войната във волейбола. Опозицията на настоящата власт издигна за лице Васил Симов. Бяха обявени потресаващи факти за източени пари, прахосани средства и други. През септември националният отбор по баскетбол се изложи и не успя да се класира на Европейското първенство. След скандалите между близнаците Калоян и Деян Иванови и останалите в тима и некласирането селекционерът Росен Барчовски подаде оставка.

ОКТОМВРИ
В началото на месеца пламна войната между “Левски” и Лудогорец. Повод за това станаха думи на Тодор Батков за Лудогорец, че това е: “анонимен отбор, дошъл от нищото и ще отиде в нищото”. Последва гневна декларация от Разград, в която Батков беше наречен Бай Ганьо и Поп Кръстьо. ГДБОП привика Христо Стоичков на разпит заради "черно тото". Цял свят отрази новината, а Камата се засегна, че името му се петни без основание. Треньор от школата на Видима-Раковски разкри, че негови юноши са прибирали по 4 хиляди лева, за да участват в уговорени мачове. Говорителят на Софийска градска прокуратура обяви, че се разследват 9 мача и 10 отбора. Сред тях са и “Левски” и Лудогорец. На разпити бяха привикани шефовете на школите на ЦСКА и “Левски” Ясен Петров и Спас Джевизов. В крайна сметка от прокуратурата беше повдигнато обвинение срещу...Тръпкомир Тръпков. Христо Стоичков отново беше замесен в скандал с журналист. Според изказване на българин, работещ във вестник в Чикаго, Камата го е ударил по време на тържество, организирано от Чикаго Файър.

0000000000000000000000008.jpg

НОЕМВРИ
В началото на месеца се изпокараха шефът на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла и съдията Христо Ристосков. Повод за това станаха грешките на рефера в мача с Лудогорец в Разград. Ристосков нарече Майкъла “комунист, подмазвач и подлизурко”. Няколко дни след това изпълнителният директор на “червените” беше арестуван и закаран в РПУ заради...скандал с полицаи за неправилно паркиране. Скандал се разрази и на двубоя “Левски” – “Ботев” (Враца). Вратарят Пламен Илиев изрита падналия на земята защитник на гостите, но не последва червен картон. В средата на месеца играчи на ЦСКА не спазиха режима и си навлякоха гнева на шефовете. В последните дни на месеца започна съдийската сеч срещу “Ботев” (Пловдив). Таско Тасков и помощниците му се изгавриха с “канарчетата” и подариха победата на гостуващия Лудогорец с 1:0. Това постави начало на дълга война около съдиите и помощта, която получава Лудогорец. Няколко дни след мача скандален телевизионен клип взриви българския футбол. Наяве излезе видео със съдията Стефан Спасов, който яде и пие на една маса с представители на Лудогорец от месец май (след мача Лудогорец – Черноморец 1:0 в Разград). Цирковете около двубоя в Пловдив продължиха повече от седмица. Стигна се до там, че от Лудогорец обявиха и официално поискаха с декларация да преиграят двубоя с “Ботев” (Пловдив). Здравият разум надделя и срещата не се преигра. В последните дни на ноември Дисциплинарната комисия към БФС глоби Димитър Димитров-Херо с 5 хиляди лева за силно изказване. Журналисти обаче “сложиха” в устата неизречени думи от треньора и му изкараха санкцията.

00000000000000000000000066.jpg

ДЕКЕМВРИ
Още в първите дни наказания за грешките си в Пловдив (“Ботев” – Лудогорец 0:1) понесоха съдиите Таско Тасков и асистентът му Цветан Трифонов. Стефан Спасов-Пастата обаче се отърва за софрата в Разград и разпространения публично видео запис. За първи път от години насам фенове прекратиха волейболен мач – “Левски” – Олимпиакос в евротурнирите. Ултрасите хвърляха седалки, бутилки водка и други предмети на игрището и това доведе до прекратяване на двубоя. “Сините” понесоха служебна загуба, а в началото на 2013 година се очаква тежка санкция. На 13 декември гръмна най-голямата акция срещу “черно тото” в България. Бяха задържани 12 души – десет от тях футболисти на Черноморец и Нефтохимик. Част от тях бяха разпитани в бургаската полиция и лежаха 24 часа в ареста. Сред тях бяха бившите футболисти на ЦСКА – Румен Трифонов, на “Левски” – Даниел Младенов и други. Със сигурност това беше най-големият скандал в българския спорт за изминаващата 2012 година. Версията на футболистите е, че са залагали на чуждестранни мачове в нелегален букмейкър, т.е. не са играли на български срещи нито са участвали в уговаряне на двубои от родното първенство. Баскетболният Лукойл Академик за пореден път се изложи и отпадна от евротурнирите. На следващия ден един от американците беше хванат да шофира пиян с над 2 промила алкохол в кръвта. В последните дни, когато беше време на класации и награди, отново имаше сърдити. Станка Златева не излезе да получи наградата си за №3 в анкетата “Спортист на годината” заради треньора си Симеон Щерев. Той не попадна в тройката за “Треньор на годината” и Станка Златева публично бойкотира анкетата.

00000000000000000toto_grupata.jpg