Софийският футбол загива. Я вижте класирането и ще се убедите. “Левски” е на първото място, ама отзад напред. Славия и Локото едва кретат. В ЦСКА още се опознават. Трагедията е пълна. Гордостта на България днес е срамът на България. Искате още примери? Ето ви ги.
 
Започваме от евротурнирите. В момента там няма нито един софийски тим. ЦСКА се отказа, “Левски” го отказаха край река Иртиш, а Славия вече не помни последната година, когато беше в Европа. Локото пък доскоро се бореше да оцелее в родния елит, камо ли да мисли за евротурнирите.
 
Продължаваме с миналия сезон в “А” група. Тотален провал за така наречените “сини” и “червени” грандове. “Левски” се прочу и в първенството, и в турнира за Купата, където по доста болезнен начин изпусна трофеите. Славия уж тръгна да си прави подарък за стогодишнината, ама не само купата, но и калъфката не взе. Локото беше с едната релса в “Б” група, но по някакво чудо оцеля.
 
Последната софийска титла датира от 2009 година. Оттогава до днес хегемонията е в провинцията. Футболната столица се премести от София на други места. Две години поред Литекс бе шампион, също толкова пълният дебютант Лудогорец триумфира за върха. Сега, както е тръгнало, към първото място посяга “Ботев” (Пд).
 
Защо така се получава, ще попитат някои. Ами големите пари в момента се намират извън София. Домусчиев реши да прави от нищо нещо в малкия Разград. И го направи. Цветан Василев реши да съживи гранд като “Ботев” и е на път да го направи. Гриша Ганчев реши да се пресели в София, ама после се отказа и е на път да възроди отново Литекс.
 
Преди всички наливаха суми в столицата. Сега обаче финансовият епицентър се премести на друго място, от което страда футболна София. Това едва ли има някакво значение. Даже напротив. Хубаво е, че футболът ни диша, макар и на друго място. Пловдив все пак е футболен дом с минало и традиции и заслужава да преживее нови успехи. Стара Загора – също. А ЦСКА и “Левски” ще почакат, както и останалите столични клубове.Дано обаче не чакат дълго...
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ