Кабинетът на Бойко Борисов подаде оставка и в страната настана политическа говорилня. Куцо, кьораво, сакато тръгна да разяснява ситуацията, да насажда мнение, да пропагандира цели. В интернет се запалиха войни - кой ще е следващият, какви коалиции ще се появят и дали все пак има вероятност Борисов се върне на власт. В този момент едва ли на някой му е до спорт, но е факт, че кризата на най-високо ниво ще удари изключително много по спорта.

Не са един или два отборите и дори федерациите, които разчитаха на подкрепа от държавата или на лобизъм от Бойко Борисов, за да си гарантират бъдещето.

“Левски” на два пъти се оказа облагодетелстван от спортните интереси на Борисов. Именно с неговата благословия се сключи спонсорския договор с ВТБ, а сега текат и преговорите с Газпром.

Разговори в кабинета се водеха и за смяна на собствеността в ЦСКА. Както БЛИЦ първи писа, подкрепата към “червените” бе едно от задължителните, макар и неофициално обявени условия към американската и немската фирма, които преговаряха с Борисов, Свилен Нейков и кмета на София Йорданка Фандъкова да построят нов национален стадион.

“Ботев” (Пд), Локомотив (Пд) и Берое също се сдобиха с нови собственици с помощта на Борисов. В Плевен, Враца и Стара Загора чакат целеви субсидии за ремонт на базите. Парите бяха обещани, но сега не се знае дали ще бъдат дадени.

Борисов съдейства и на Марек при разговорите с Актавис да вържат бюджета за този сезон. И на Пирин помогна да си уредят рекордните за “В” група 2 млн. лева, с които да гонят завръщане в професионалния футбол.

Именно със съдействието на премиера и спортния министър Свилен Нейков се осигуряваха средства България да приеме големи шампионати в различни спортове. Правителството отпусна пари за домакинство на вторите олимпийски квалификации във Волейбола, за световната купа по художествена гимнастика в “Арена Армеец” и за други състезания и големи мероприятия.

Изобщо, всички в спорта бяха свикнали, че ако нещо им потрябва, ще поискат помощ от премиера и въпросът ще се реши. Срастването на властта със спорта стигна до такива мащаби, че Борисов и Нейков дори бяха викани за арбитри във войната на бившия национален селекционер по волейбол Радостин Стойчев с шефа на федерацията Данчо Лазаров.

Случващото на най-високо държавно ниво обаче оставя спорта в състояние на безтегловност и почти няма отбор или федерация, които да не се притесняват какво ще се случи в близко бъдеще и как политическите борби ще се отразят и върху тях.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ