През май абитуриентите броят до 12. Този май баскетболистите на Лукойл Академик брояха до 11. Радваха се на единадесетата поредна шампионска титла. Ние и феновете на баскетбола също броим. Броим назначените и уволнени треньори в ерата на Валентин Златев в Лукойл Академик, докараните и изгонените чужденци, броим ежегодните и традиционни провали, броим прахосаните милиони за...11 поредни титли в България. Нищо, че в Европа ни се надсмиват. Престанете да се излагате, променете нещо. Поне един път направете друго освен да назначите треньор за новия сезон, да докарате десетима нови баскетболисти, към ноември-декември да уволните наставника и да назначите временно Мирослав Ралчев.

Златев, Везенков, ставате за съжаление. Този Лукойл Академик не помага на българския баскетбол, разберете го. Ачара, Павле Марчинкович и Аландо Тъкър са безобразно слаби баскетболисти, които взимат по една чанта пари и въобще не им пука нито за Лукойл Академик, нито за България. Вие най-добре осъзнавате, че ако са по-добри, няма да дойдат да играят в Лукойл Академик. Те са работници, на които са предложени добри, даже перфектни условия, за ниските им качества. Не са луди тия, които ядат баницата, а вие, които им я давате. За 12 години не изкарахте нито един собствен баскетболист! Не създадохте нито един собствен треньор! Прогонихте що има кадърно като специалисти – пример Данчо Колев и бутате мангизите в джобовете на сърби и македонци. Ако бяхте тръгнали по друг път преди 12 години, днес щяхте да имате поне една стартова петица с ваши момчета, с момчета, на които им пука за Лукойл Академик и България. За последно на Тодор Стойков му трепереше отвътре, когато облича потника на паркета, а другите му скачаха в съблекалнята. Ще кажете, всички взимат чужденци, всички привличат американци, за да повишат нивото. Всички го правят, ама насреща показват резултати, които оправдават средствата. А вие? Резултати няма. Значи нещо е сбъркано.

Настоящите чужденци в Лукойл Академик са най-слабите от години наред. Миналата година скандалните американци, един от които го изловиха да кара пиян, бяха с класа над настоящите. Кой домъкна Марчинкович и Киърън Ачара? А Юре Лалич - един от най-слабите центрове. Защо в Лукойл Академик продължава да стои Тенчо Банев? Ако е по заслуги, дайте му работа в школата или администрацията, но се отървете от него. Няма смисъл, не виждате ли какво прави по време на мачовете. Взехте Филип Виденов, който се върна, за да отбие номера. Единствено Девин Уайт и Вергинис що-годе играят и се мъчат, останалите са кръгла нула. С всяка изминала година нещата стават все по-зле, все по-слаби и некадърни чужденци искат да играят в Лукойл Академик.

Сащо Везенков твърди, че Лукойл Академик е оазис на българския баскетбол. Господин Везенков, бяхте легенда, носеха ви на ръце, но не се излагайте. Лукойл Академик е оазис на глупостта и прахосаните грешни милиони. Защото за 12 години толкова пари се изсипаха в тази бездънна яма, че свят да ти се завие. Преди години имаше успехи, имаше славни мачове с Реал Мадрид и Динамо Москва, но това беше преди години. От 6-7 лета нищо, абсолютно нищо. Вие най-добре знаете какъв е бюджетът на клуба. Ако в тези 6-7 години поне 1/3 от парите бяхте дали за школата и треньори, днес щяхте да имате нещо насреща. Смешно е да товарите деца с червени клубни дрешки и шапки и да ги строявате в единия сектор в „Универсиада“, за да имитирате, че Лукойл Академик има публика. Смешно е да събирате бензинджии и продавачки поради същата причина. Смешно е и самият вие да раздавате билети и насила да карате хората да гледат мачовете на този Лукойл Академик. Кого да гледат, Ачара и Аландо Тъкър ли? Те днеска са тук, точно след един месец, а може и по-рано, ще ги изгоните. И пак същото, пак познатата до втръсване повтарящата се идиотска картина. Не се ли уморихте, променете нещо! Ако имате поне малко мислене в перспектива, престанете да се излагате. Оставете Мирослав Ралчев за треньор. За мачовете с Черноморец, Спартак Плевен и Берое той ще бъде прекрасен вариант. Няма смисъл от безумно прахосани пари на вятъра за поредния наемник, който гледа да изтърбуши джоба на Златев. Ако не искате Ралчев, вземете Любо Минчев. Или Георги Младенов. Само така ще помогнете на българския баскетбол. Иначе сте един оазис пълен с чужденци, който се лъже, че представлява България. Този Лукойл Академик с тази политика не е България!
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

P.S. - Ако в Лукойл Академик се чудят защо всички ги критикуват след поредния провал и се канят да зададат въпроса - защо все нас и вижте другите, отговорът е eлементарен. Когато наливаш милиони и имаш претенции да представляваш България, си носиш последствията.