Георги Младенов, Тодор Стойков и...дупка. После пак дупка, още по-голяма дупка и така докато се стигне до бездната. Е, в такава бездна се намира българският баскетбол от няколко години. Не от вчера и днес, а от няколко години. И никой не прави нищо, за да го издърпа. Затова не се чудете, че падаме от Холандия. Която всичко друго, но не е велика, нито пък силна баскетболна нация. А един обикновен отбор с един по-висок център и няколко по-технични момчета, на които им върза стрелбата. Не се чудете и не се сърдете, ако не се класираме и на това европейско първенство, защото това ни е нивото. Ниво, което президенти и треньори сведоха до минимум.

Знаете ли колко български баскетболисти бяха лидери на отборите си през миналия сезон?! Божидар Аврамов и...дотук. Няма никой. Големите радетели за развитието на българския баскетбол от "Черно море" начело със Симеон Варчев - пълно със сърби и един Асен Великов. Има някои млади момчета, които уж бяха надеждица, ама си останахме с надеждата, сърбите им заеха местата. "Левски" - само американци. Лукойл Академик - американци, хърватин, грък и какви ли още не. Балкан - лидерът беше американецът Ноа Далман и Иван Лилов, който се контузи. Станимир Маринов идва на трети план и от него чакаме да поведе националния отбор. Няма как да стане. Тотален дебютант да поведе България напред. Не говорим за останалите отбори като Рилски спортист, Ямбол, Плевен, Черноморец Бургас и т.н., на които нивото е такова, че...абе, като за нашите си ширини, но не и за национален отбор.

Рецептата е ясна - като във футболните "Литекс" и "Славия". Работа с младите пет, ако трябва и десет години, след което внедряване в мъжките отбори. Да, ще трябва да се преболедува, но какви пък успехи записаха баскетболните ни грандове в Европа, та така ги е страх да не би нещо да стане, ако няма чужденци?! Все едно играят Файнъл Фоур в Еврокъп и Евролига всеки сезон. Не, просто, така им е по-изгодно, не се занимават с деца и юноши, а взимат готови наемници. Които идват, взимат чантата с парите и си отиват. А...и между другото взимат местата на българските баскетболисти. Господин Глушков, дръжте още квотата четирима чужденци във всеки един отбор. И после питайте какво става с националния отбор и защо падаме под път и над път.

Те (момчетата и треньорът) не са виновни. Просто дотук докарахте българския баскетбол. Жоро Младенов и магьосник да е пак не може да извади цял отбор феномени. Тези играчи (само българи без безхаберни американци) поне опитват, стараят се, борят се и дават всичко от себе си. Не успяха срещу Холандия, може да не успеят и нататък, но играха до последната си капка сила. Да, страх ги беше да стрелят, не атакуваха бързо, нямаме висок добър център, нямаме подвижни гардове. Много неща нямаме, но вината не е в тях, а в тези, които дърпат конците. В случая не е толкова важно да търсим вината, а да подкрепим нашия си национален отбор, българския. Тези момчета имат потенциал, дайте им шанс.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

П.С - Георги Глушков, този отбор си заслужава да бъде подкрепен, а не някои ехидно да се присмиват и чакат зад ъгъла да се провали. Дано имате обективна причина да не сте на дебюта на новия селекционер в първия мач на България.