Какво животно е българският футбол. Първият пролетен кръг на “А” група отмина и у нас настана една небивала радост. От всяка паланка се сипе телешки възторг, сякаш току-що сме вкарали пет отбора в групите на Шампионска лига.

От “Герена” се опитват да ни обяснят, че сме видели новото лице на “Левски” и то е красиво като Клаудия Шифър на младини. Същото се чува от Разград, от Ловеч, от Перник, Велико Търново, пардон Сливен и откъде ли не. Ало!? Вие ли гледахте други мачове или ние.

Какво ново лице на “Левски”? И изобщо как да има “Левски” ново лице, като игра със старите футболисти. Единственият нов беше Гари Родригес. Всичко останало е старо, та втръснало. Само на мен ли ми направи впечатление, че единствената промяна към по-добро при “сините” идва от двойката централни защитници. Този път, за разлика от много мачове през есента, “сините” не допускаха елементарни грешки в отбрана. Като изключим статичните положения през второто полувреме, когато Черноморец печелеше топката при всяко центриране в наказателното поле и единствено липсата на класен нападател попречи на бургазлии да вкарат гол. Но поне от игра "Левски" не допусна положения пред вратата си.

И дотук с хубавото. Защото, да си кажем честно, “сините” не създадоха почти нито едно положение от игра. Станислав Ангелов свърши работа в дефанзивен план, но всеки втори пас му беше неточен. Единственото полезно нещо на Гаджев бяха центриранията от статични положения. Вярно е, че “сините” удариха две греди, имаха няколко опасни удара, ама да ме прощавате изстрел от 30 метра не е голово положение. Колкото и коварен да е той. Така както и центриране от фаул, кацнало на гредата, също не влиза в графата на положенията. Е, това ли е новото лице? Ами то е беззъбо като възрастен циганин на социални помощи...

И нека не излизаме с номера, че “Левски” се е пазил, защото е безумие да се пестиш за следващия мач, който е след една седмица.

В “Ботев” (Пд) положението също не е никак радостно. Големите надежди, свързани с идването на Станимир Стоилов, не бяха оправдани по никакъв начин. Дали трябва време на играчите да свикнат с правилния футбол, дали трябва време на Мъри да измисли нещо ново, различно от това, което наложи в “Левски” преди години, тепърва ще видим. Засега обаче “Ботев” по-скоро разочарова. Най-малкото, защото не показа нищо, с което да оправдае разходите за селекция и подготовка. Нищо по-добро от това, което показваше по времето на Ферарио Спасов. Дори напротив – готов съм да се обзаложа, че през пролетта “Ботев” ще спечели по-малко точки отколкото взе през есента.

Лудогорец! В Разград също не можем да говорим за ново лице, при положение, че там от 2 години насам състава почти не се пипа. Този път Емил Гъргоров не започна титуляр и проблемите в тима си проличаха – скучно и слабо нападение. Добре, че съдията беше с тях, та да открият резултата иначе просто не се виждаше как ще стигнат до гол. Така както и съдията не видя, че Станислав Генчев прегази защитник на Черно море пред голлинията.

Всъщност, колкото и атеистично да прозвучи, единствено ЦСКА спечели от първия пролетен кръг. Защото отборът загуби от Литекс с 0:2 и си спести телешкия възторг, в който изпаднаха всички останали отбори победители. Само в ЦСКА си дават сметка, че имат проблем. Макар да не могат да установят какъв е той – управленски, треньорски, спортно-технически или всичко взето заедно. Факт е обаче, че след няколко пъти по 3:3 дойде Литекс и ги разкри. И сега единствено на “Българска армия” умуват над това, че през последните 3 месеца не са направили нищо градивно.

За другите отбори, тези които се радват на новото си лице, на възраждането си, за тях пак предстои голямото разочарование. Което идва всеки август, когато се види, че българският футбол е слаб, немощен и почти умрял. Колкото и да се опитват да го изкарат силен и атрактивен.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ