С тежка мисия се захвана Станимир Стоилов, подписвайки с “Ботев” (Пловдив). Летвата е доста висока, а и феновете взеха да я понадигат почти до небесата. Мъри безспорно се е доказал в треньорския занаят на “Герена”, но сега предизвикателството е огромно. Стоилов ще има за задача да накара “канарчетата” отново да полетят. Така, както те го можеха преди години. Това е мечтата на босове и на запалянковци.

А фенът на “Ботев” няма нищо общо с този на “Литекс”. Зад него са историята, традицията, победите, триумфите, които някой трябва да върне. И този някой е Мъри. Не с правилен футбол, а с красив и победоносен. В Пловдив футболът е религия и всеки, който е пристигнал в клуба и се е провалил, се превръща в грешник. Независимо дали в кариерата му пише четвъртфинал за Купата на УЕФА и историческо първо участие в Шампионската лига. Там не ги интересува миналото на треньора. Там искат успехи, успехи и пак успехи. Да, капризни са, но капризността е родена от славната история на един велик клуб. А славната история е пожълтяла и извехтяла. И някой трябва да я възроди. Е, на Мъри се падна тая задача...
 
Ако погледнем треньорската визитка на Станимир Стоилов, ще видим, че след “Левски” той няма голям триумф. Ако някои, разбира се, не смятат купата на България с Литекс. Вярно, успех си е, но не и триумф. В Ловеч Мъри не стана шампион, изпусна Суперкупата и се провали в евротурнирите след сблъсък с БАТЕ Борисов. Публиката търпеливо чакаше, но в Пловдив няма да чакат. Там няма публика, там има “жълта” лавина, която ще се стовари с гръм и трясък върху Мъри.
 
В Кипър всички очакваха Стоилов да направи Анортозис шампион. Първата треньорска одисея на Станимир извън България обаче завърши с греда. Без значение дали е лява, дясна или горна. Беше си греда. Сега в Пловдив гредите ще станат на трески, а мрежите на конци, ако няма голове и победи.
 
Няма да е изненада, ако Мъри, виждайки, че нещата не вървят на добре, да обяви план 2022. Както го стори и в “Левски”, когато се препъна в първата си година като треньор. На “Герена” успя, защото сектор “Б” го обичаше от периода му на футболист. Там му дадоха картбланш и той наистина превърна плана в реалност – даже го преизпълни. Но в “Ботев” такива филми не вървят.
 
Летвата на Мъри наистина си е височка. Специалистът ще трябва най-после да постигне отново това, което извърши в “Левски”. За да затвърди по този начин името, което си изгради като треньор. В Литекс не успя, в националния – също, както и в Анортозис. Да видим в “Ботев”. Нека му пожелаем успех и пак да му припомним – ботевистът е луд на тема футбол и ако не му влезеш под кожата, ще ти съдере твоята. Не физически, а психически.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ