Големите треньори остават завинаги в историята. Георги Василев е част от тях. Част от големите. Бих казал – от най-големите. Днес прочутият наставник става на 70 години, а казват, че сега настъпва времето за равносметка. Гочето би трябвало да е щастлив, теглейки чертата, защото е постигнал много, ама страшно много в кариерата си.

Той е единственият български треньор, ставал шампион с три различни отбора – Етър, Левски и ЦСКА. Той е единственият български треньор, доказал се в голяма футболна нация като германската. Под негово ръководство скромният тим на Унион (Берлин) постигна внушителни успехи в началото на ХХI век, най-големият от които е достигането до финала за Купата на Германия. Той е единственият български треньор, който е бил начело на двата ни гранда Левски и ЦСКА.

Василев не е от тези, които обичат микрофоните, светкавиците и бляскавите изяви. Но въпреки това никога не е отказал интервю. Той е от тези, които бяха подценени в последните години. Някои го бяха забравили, но по-важното е, че феновете няма да го забравят. Ако си направите труда да анкетирате сто фена, например, и ги попитате каква е тяхната класация за топ 10 на най-добрите треньори, Георги Василев ще бъде на едно от челните места. Уважават го и левскари, и цесекари, нищо че е побеждавал „червените” със 7:1 през 1994 година и нищо, че е отвявал „сините” в два решителни мача за купата и първенството през 1997 година.

Освен че е отличен специалист, Гочето има прекрасен изказ и интелект, неща, които не са толкова присъщи за повечето треньори. Ненапразно във визитката му блестят два факта – завършил е прочутата треньорска школа в Кьолн, както и специалност история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Честит юбилей, бате Жоре! Нека силата и светлината никога не те изоставят!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ