Ако съществуваше правило във футбола отборите да се отказват предварително, без да играят в дадена среща, Арсенал би трябвало да се възползва. И изобщо да не излиза срещу Барселона. Защото изходът на осминафиналния сблъсък стана ясен още пред декември – когато се тегли жребият.

Арсенал за пореден път се превъплъти в ролята на една предизвестена гибел. Явно такава е орисията на „топчите” в Европа в ерата „Венгер”. Просто всички знаеха, че рано или късно Барса ще вкара гол – и то не един, за да продължи напред. Просто всички знаеха, че е настъпил мигът, в който Меси ще прониже за първи път Петер Чех. Той взе, че го прониза два пъти.

Снощи наблюдавахме трагикомедия в червено и бяло. Арсенал всячески се мъчеше да спре атомното нападение на каталунците и изключително мобилната им средна линия. Венгер уж бе взел необходимите мерки -  ангажира много футболисти в средата на терена, възложи дефанзивни функции и на нападателите, които трябваше да се връщат назад и да покриват зоните на защитниците и халфовете. Същевременно Арсенал се опитваше и да търси гола, атакувайки най-вече по фланговете.

Планът бе успешен до първото попадение, след което „топчиите”, вместо да гръмнат, рухнаха. На моменти изглеждаха и трагични, и комични, защото си пролича колко е огромна разликата между тях и Барселона.

Че Барса е в стряскаща форма, спор няма. Но и че Арсенал е далеч от класата, която уж иска да притежава – също. Месут Йозил, който е лидер по асистенции във Висшата лига, снощи беше бледа сянка на самия себе си. Алекси Санчес – също. За тотално изолирания и неадекватен Жиру просто няма смисъл да говорим. Да, Коклен, Рамзи и Чембърлейн успяха да спечелят доста единоборства през първото полувреме, но след почивката и те се сринаха.

Венгер пообърка и смените. Особено тази с Фламини, който влезе и след секунди направи безумно глупаво нарушение, довело до дузпата. С което трагичното и комичното у Арсенал грейнаха в пълния си блясък.

 Всъщност тактиката на Барса се оказа повече от печеливша. С постоянните си движения и смяна на местата на офанзивните футболисти, с отличната игра без топка каталунците изтощиха силите на Арсенал. И точно когато трябваше, натиснаха спусъка. Бум веднъж, бум – втори път и толкоз.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ 
 Резултати, програма и класиране в Шампионска лига - ТУК !!!