Миналото първенство доказа, че в българския футбол нищо не може да ни учуди. Едно от чудесата на последния сезон бе тоталният срив на Локомотив (София), с който Левски получи най-големия си подарък в от годи насам. С „геройството”, постигнато от Локомотив Сф, а именно от 21 възможни точки бяха спечелиха едва 2, „железничарите” тотално се изложиха, което си е равносилно на престъпление! Престъпление спрямо, емблемата, историята на клуба и към феновете, които все още ходят из цяла България да подкрепят Локомотив!
След края на сезона много хора си задаваха въпроса защо аджеба се получи този крах с Локо (София) и дали катастрофата бе плод на слаба форма или има някакви тъмни „игри”, като истината едва ли ще излезе наяве! Или пък всичко е резултат на прекалено много съвкупности от грешки. Всеки може да си тълкува нещата както си иска, но да загубиш 19 точки за 7 кръга, това дори не се случва и на отбори от ранга на Паламуд (Мичурин)!
Нека признаем, че отборът все пак не игра лошо, но не вкарваше голове. Анонсираното като атомно нападение Камбуров-Генков се оказа сапунен мехур! Свиленградската звезда рязко дръпна ръчната през пролетта и е един от основните виновници за провала! И не стига, че се скри и нищо не направи за цял полусезон (вкара 2 дузпи на Пирин и Монтана), ами точно когато трябваше да реши мача с ЦСКА, той направи уникални пропуски и след края на мача най-нагло се оправда с вратаря Левашки! Тъпо е наистина, когато си най-скъпоплатеният футболист да прехвърляш топката на съотборник, това е предателство. Такива хора си остават недолюбвани завинаги и всеки следващ работодател на Камбуров ще има предвид, че Мартин не е колективен тип човек.
След това дойде скандала с феновете, които преди това го боготворяха (за хеттрика на “Герена” направиха специални фланелки и лично му подариха една, след това получи медал за играч на сезона) и накрая той най-безцеремонно започна да ги псува затова, че хората искат от него само едно – да играе силно и постоянно, а не като баба.
Слуховете гласят, че Камбуров е в основата на бойкота спрямо Николай Гигов за неизплатени няколко заплати! Тоест забавени, защото босът на клуба в крайна сметка винаги си е плащал сметката като пич. Въпросът обаче е защо звездата не се махна на секундата заедно с тези, които тайно, но видимо (на терена) недоволстваха от временната некоректност на Гигов? Или май е по-лесно да си продажник?!
Проблемът в Локомотив София е, че има много камбуровци, по-точно такива, които са професионалисти до момента, в който не се забави заплатата им. И начаса са готови да си съберат багажа в така наречената неизвестна посока.
Интересното обаче е, че въпросните камбуровци все си търсят нови отбори, но така и не ги намират. Самият Мартин, а и Бандаловски, цяло лято обещаваха на Левски, пазариха се, отлагаха и накрая “сините” си потърсиха други варианти.
Тези дни от ‘Надежда” обявиха: Камбуров остава! Ами ще остане, то и Свиленград не го иска или по точно никой не може да си позволи да дава по 10 бона в евро месечно на звезда от селски тип! Облаците обаче рано или късно ще предизвикат буря, защото по време на контролите от треньорската скамейка на Локомотив (София) се хващат за главата поради отбиващия номера Мартин.
Бандата пък дори не получи предложение за нов договор от Локо и сега само той си знае къде е.
На червено-черните им трябват мъжкари като Гошо Марков. Той може и да изживява трета футболна младост, бъзикат го, че скоро и с бастун ще излезе на терена, но Марков никога не е ревал за пари, нито пък е правил проблем за каквото и да било. ОК, избухлив е, но по-добре кибритлия, отколкото мишка.
Най-странното в цялата ситуация е, че всички в Локомотив се държат така, че все едно нищо не се е случило в края на пролетта! Гаврата през миналия сезон не се приема като трагедия, а като нещо обикновено стечение на обстоятелствата! Точно заради това Локомотив София изглежда е обречен да бъде посредствен и живуркащ клуб, защото никога никой за нищо не е виновен през тези 15 години! В така наречените грандове при подобна ситуация моментално хората на ръководните постове си подават оставката на секундата! А в „Надежда” е мирно и тихо! Дори Окука изчака да му посочат вратата, вместо да си тръгне достойно.
Сега единственото наказание е 30 процента намаляване на заплатите на футболистите! Запалянковците очакват новия сезон и се чудят какви цели ще бъдат поставени? Видяхме, че Лига Европа може да бъде прежалена точно за 7 кръга, а скоро едва ли ще се говори за подобни международни цели!
Феновете, колкото и малко да са те, искат Николай Гигов да изхвърли всички безхаберници и мъртви души, които са внедрени в клуба и на които грам не им пука за Локомотив! Изглежда е по-добре покрай преданите като Гошо Марков футболисти да се внедрят надъхани и амбициозни млади момчета с по-скромни качества, за да може “червено-черните” да възвърнат истинския си облик. Но в сегашната ситуация в клуба оптимизъм не се долавя.
До последно не беше ясно и какво се случва със стадион ”Локомотив”, на който едва ли някога ще бъде направен сериозен ремонт! Егати държавата, егати комисиите, уж съоръжението е много опасно, а за концерт на Елтън Джон не е опасно!
Докато не се канализират нещата в клуба, във всяко едно отношение Локомотив ще агонизира! Школата е в окаяно състояние, публиката отдавна беше прогонена. Дали привържениците ще се завърнат, зависи само и единствено от политиката на клуба. И е крайно време тя да бъде малко повече целенасочена единствено в името на тези, които все пак смятат да подкрепят отбора и на “Васил Левски” срещу 10 лева и навсякъде в провинцията. Иначе няма кой да освирква камбуровците. А това вече е най-лошото. Защото е по-добре да те напсуват, отколкото седалките да бъдат празни.
КИРИЛ МЕТУШЕВ