ЦСКА, който днес навършва 70 години от създаването си, е най-големият български боец на европейската сцена. До славните успехи на „червените” най-много в последните години се доближава Лудогорец. Левски също е оставил следа на Стария континент, но успехите на „армейците” са недостижими на този етап.
Ето ви доказателства:
ЦСКА е единственият български отбор, достигнал най-далеч в европейските клубни турнири. През 1967 и 1982 година тимът е на полуфинал за КЕШ, а през 1989 година на същата фаза в турнира за Купата на носителите на национални купи (КНК).
През 1967 година „червените” отпадат по драматичен начин от славния състав на Интер след невероятен трилър. Първите два двубоя завършат 1:1 и според тогавашните правила се налага трета битка на неутрален терен. Срещата трябва да е извън България и Италия, но ЦСКА се съгласява мястото да е Болоня. Там „армейците” отстъпват с 0:1.

15 сезона по-късно ЦСКА е пак на полуфинал. И пак за КЕШ, като битките са отново епични. Този път срещу Байерн. На първия двубой в София още в 18-ата минута резултатът е 3:0 за „червените”. Невиждан случай! Германците са попарени, а един от най-опитните им играчи – Паул Брайтнер, тръгва да си сваля фланелката от яд. За съжаление в крайна сметка ЦСКА печели само с 4:3, а на реванша губи с 0:4 не и без помощта на съдиите.
През 1989 година „армейците” са за първи път на полуфинал в КНК. Съперник отново им е славен тим – Барселона. След 2:4 и 1:2 „червените” отпадат от надпреварата.
Вярно е, че през онези времена препятствията, за да достигнеш до такава фаза на евротурнирите, бяха много по-малко в сравнение с днес. Но да припомним, че тогава всички съперници се намираха на топниво, защото особено в турнира за КЕШ играеха само шампионите на съответните страни. И не беше никак лесно да достигнеш до полуфинал.
Но ЦСКА с право може да се гордее с един друг факт, който е доста впечатляващ. „Червените” са елиминирали цели три настоящи носители на КЕШ! Поради тази причина западната преса преди години нарича София „Гробница за шампиони”.
На 7 ноември 1973 година ЦСКА изхвърля от надпреварата непобедимия по това време Аякс. Холандското страшилище три пъти поред печели КЕШ, а същата есен гази Милан с 6:0 за Суперкупата на Европа. Но си намира майстора на Националния стадион „Васил Левски” – 2:0 за българите след продължения (голове на Димитър Марашлиев и Стефан Михайлов).
Вторият случай е на 1 октомври 1980 година, когато ЦСКА отстранява Нотингам.  Англичаните не само са настоящи клубни шампиони на Стария континент, а и два пъти поред прегръщат трофея (1979 и 1980). „Армейците” печелят с 1:0 и реванша (гол на Керимов), след като две седмици по-рано взимат първата среща със същия резултат (попадение на Йончев).
На 17 март 1982 година пада главата на още един европейски крал – Ливърпул. 2:0 за ЦСКА в реванша след продължения. Двата гола са дело на Стойчо Младенов, който още тогава получава прозвището Екзекутора на Ливърпул.
Това е история. Това са триумфи. И никой никога не може да ги изтрие...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ