Вероятно много читатели се дразнят когато четат анализи, писани от първо лице единствено число, но понякога това е единствения начин на даден автор да обясни на аудиторията размисли с особена специфика. Такъв е и този случай, в който ще се опитам да обясня някои странности на българския клубен футбол от последните седмици. Нямам никакво намерение да раздавам присъди, да си служа с крайни квалификации или да отсъждам категорични оценки. Ще се опитам да боравя само с конкретни цифри и факти, а оценките ще оставя за всеки, който ще прочете следващите редове.

Тъй като съм един от първите, които следят манията със залаганията на спортни събития още от зората на ерата Интернет, смея да твърдя, че съм достатъчно запознат със цялостната спецификата на букмейкърите, а и на участниците, тъй като съм един от тях и без капчица изкривяване на истината мога да се похваля, че като цяло съм над нулата. Най-малкото затова, че през цялото време съм се придържал към някои основни принципи - не залагай с чужди пари и такива, които си взел назаем, не залагай за любимия си отбор, не залагай повече, отколко можеш да си позволиш, не приемай статистиката за помощник и най-важното - знай, че никой не може да победи Системата, защото във футбола няма логика и мач с мач не си приличат.

Въпросната Система е цялата букмейкърска индустрия, а това е може би най-бързо развиващият се и печеливш отрасъл в световен мащаб. Компаниите, които оперират с милиони са вероятно са структурирани по най-модерните принципи, имат си отдели за разузнаване и трудно могат да бъдат излъгани. Трудно, но не и невъзможно...

От тук вече скачам направо в дълбокото и ще се опитам да оборя тезата, че мач с мач си приличат и вадя конкретни доказателства. Приличащите си мачове са Вихрен - Беласица и Вихрен - ЦСКА. Забелязвате, че се повтаря Вихрен. Същият този клуб преди повече от две години с официално писмо до българския букмейкър Еврофутбол поиска занапред мачовете с участието на отбора да не бъдат включвани в програмата за залагания с йезуитската аргументация "за да не бъде замесван Вихрен в съмнения за уговорки". Еврофутбол откликна на молбата, макар че никой не може да му забрани да приема залози за каквото и да е спортно събитие.

Точно когато всички си мислехме, че първенството ни е станало много интересно, силите са изравнени независимо дали причината е, че големите са станали по-слаби или малките са станали по-силни, се появи първата лъжица с катран в кацата с меда. И случайно или не, става дума за Вихрен и по-конкретно гостуването на Локомотив Мездра. Много малко букмейкъри се осмелиха да дадат коефициенти за този мач като знака за победа на гостите бе няколко пъти по-нисък от този за успех на домакините. Сещате се, че ако всичко е било наред, ставките трябваше да са обратни, тоест откъдето и да го погледнеш, Локомотив Мездра трябва да е фаворит на собствен терен срещу Вихрен. Мачът мина и замина под безпощадната характеристика на част от медиите "Порното в Мездра".

Това обаче не е всичко, а само началото. Продължавам с първия от така наречените приличащи си мачове. Часове преди срещата Вихрен - Беласица в пространството се появи информация, че двата отбора са се разбрали в срещата да паднат повече от 2.5 гола или така наречения "овър". Понеже много специалисти и колеги се опитаха да направят някакъв прочит на ситуацията, аз ще я обясня с конкретни действия и цифри, които останаха встрани от потока.

Ако този мач е бил уреден за "овър", аз ще добавя, че действията на замесените отбори са били насочени към нещо по-специално - "късен овър". Което означава, че нарочените минимум три гола трябва да паднат възможно по-късно, но не изключително късно, за да няма подозрения.

Чистото любопитство ме накара гледайки този мач да си включа компютъра и с първия съдийски сигнал отворих сайтовете на най-голямата борса за залози Betfair, както и на компании, които предлагат опцията "залагане на живо" или така наречения "лайв бетинг" на мачовете от българското първенство - Bet365 Sportingbet, Betsafe. Тъй като на борсата играят хора срещу хора, а не хора срещу компания, там коефициентите по принцип са леко по-високи и в повечето случаи останалите букмейкъри се равняват по ставките на Betfair. При въпросната борса може по всяко едно време да се провери какви залози и на какви коефициенти постъпват. Обикновено за опциите "ъндър" и "овър|" там постъпленията за български мач не надхвърлят 4-5, рядко 7 хиляди евро, като това се отнася за залози преди и по време на мача.

Какво се случи по време на мача Вихрен - Беласица? Опцията за над 2.5 гола стартира с коефициент от около 1.90-2.00. Не само футболната логика, а футболната математика предполага, че ако двата отбора не си отбележат гол до 10-ата минута, "овъра" скача до около 2.15, ако до средата на полувремето отново няма голове, коефициента вече е 2.30 и т.н., тоест колкото по-малко време остава до края на срещата, намалява и вероятността за отбелязването на 3 гола.

Вероятно до тук съм пределно ясен, въпреки че материята е особена, но когато цифрите говорят е лесно.

Странното в мача Вихрен - Беласица бе, че до 10-15 минута футболистите на двата отбора играха така, сякаш някой бе откраднал двете врати на терена на "Българска армия", а в същото време коефициента за "овър" вече бе паднал на 1.70. Което означава, че до този момент постъпват сериозни залози за "овър", въпреки че голове все още няма. След още петнайсет минути играчите на Вихрен и Бела все така нямаха нужда от врати, в които евентуално да се вкара топката, а "овъра" бе паднал на 1.60. А това значи, че или голяма групи луди хора си хвърлят парите на вятъра против логиката и математиката или друга група нелуди гора набиват залози за опцията, която предварително знаят за печеливша. В края на полувремето отново не вярвам на очите си - ставката за над 2.5 гола не мърда, а половината мач е минал. Веднага телефонирам на един приятел, за му поднеса подарък - коефициент 2.10 за "ъндър" при преполовен мач. "Хм, тук има нещо", каза ми той.

Когато все пак първия гол бе отбелязан, всички помнят как, залозите за "овър" в Betfair вече надхвърляха 100 000 евро, а вече споменах, че обичайните нива за български мач преди и до края на срещата не надхвърлят 5 000.

След това взех да следя опцията за над 3.5 гола, бясното набиване на залози "над" продължи и там, а как станаха общо петте гола (4:1 за Вихрен) помнят всички - шпалири като за учебник. А между третото и четвъртото попадение видях нещо за първи път - букмейкър да затвори изцяло мач на живо. Не да махне някои опции, а тотално блокиране. В самия край на срещата залози на живо приемаше само Betsafe, но само за дузпа, червен картон и евентуални голмайстори. И тъй като Betfair, който е приел близо 200 000 евро за двете опции, съвсем не е най-оборотната компания, само мога да гадая какви са загубите на гиганти като Bet365, Sportingbet и Bwin. И от там резонно всеки може да гадае от кого са причинени тези поражения.

Вторият мач е Вихрен - ЦСКА. Събитията в Кюстендил като под индиго повториха досега описаните. Размотаване по терена, коефициента за "овър" противно на логиката и математиката пада и от един момент нататък както се казва головете започнаха да валят като из ведро. Отново бях на комтютъра, цифрите бяха идентични от първия мач, само че този път и най-големия букмейкър в света Sportingbet през второто полувреме махна залозите на живо. Bet365 също. Понеже съм клиент на тези две компании от години, смея да твърдя, че за първи път виждам букмейкърите да блокират лайв бетинг много преди края на футболната среща. И този път остана само Betsafe, като и сега останаха само вероятни голмайстори до края на мача, както и ще има ли дузпа и червен картон.

Стига толкова за Вихрен. Само ще уточним, че Sportingbet изпищя, като в официално съобщение до медиите оповести, че в срещата Вихрен - ЦСКА са постъпили необичайно много залози за над 2.5 гола. С две думи - на сцената имаме отбор, майстор на "късния овър".

И сега посягам към черешката на тортата. Декларирам, че от тук до края ще бъда конкретен с имена, цифри, математика и фактология и ще опиша часовете ми от четвъртък следобед до четвъртък вечерта.

Бях се нагласил да отида да гледам на "Герена" мача Левски - Локомотив Мездра, уговорих се с колегите от редакцията кога ще тръгнем, в кой сектор ще отидем, дори и семки откъде да си вземем. По едно време в един от сайтовете прочетох, че президента на БФС Боби Михайлов се зарича да вади отбори от "А" група, ако се докаже, че са участвали в уговорени мачове. Хехе, Боби, точно ти ли?

Както много пъти е ставало, се чудя как да си доосмисля гледането на даден мач. Както се казва на жаргон "да бодна някой лев", за да ми е интересно. Отварям си Bet365 на секцията "точен резултат" и... о, чудо, на очи ми се набива следното математическо несъответствие - вероятността срещата да завърши 3:1 е толкова голяма, че всички останали варианти са по-изключени и от изключен телевизор. Вижте сканираната страница на Bet365 час преди мача, за да се убедите, че коефициента за 3:1 се бе сринал на супер невероятното и необичайно за такъв резултат ниво - 4.00. Което означава, че точно на този резултат са заложени такива бесни суми, че системата е изпушила докато свали ставката от около 13.00 няколко пъти надолу. Отварям Sportingnet - там вече няма опция за "точен резултат", Bwin също, Betsafe - и там. Навсякъде блокаж!

След около двайсет секунди вече казах на колегите, че отиваме на мача Левски - Локомотив Мездра 3:1. Обадих се и на двама-трима приятели. За да се обоснова, повиках колегите Иво Славейков и Янаки Димитров на компютъра, за да им покажа прекалено нелогичните и нематематически обоснованите цифри. И след като всички започнаха да ахкат и да въйкат, все пак лека полека тръгваме на мач.

(Тук отварям една голяма скоба и вмъквам това, че докато си почивам от писането на текста, се ровя из букмейкърите и виждам, че Sportingbet е блокирал мача Локомотив Пловдив - Миньор (петък, 16:09 ч.), проверявам в Betsafe - и там го няма, а след малко и в Еврофутбол. Обявявам това на колегите в офиса и следва "Стига бееее, егати първенството...". А часове преди това всички обсъждаха писмото на Еврофутбол за блокирания мач Светкавица - Волов Шумен).

И така, тръгваме на мач. Пред офиса казвам на колегата Виктор Игнатов, че ако Левски победи с 3:1, поне до края на първенството няма да стъпя на "Герена", Ясен Гинев нещо ме гледа по-особено дали да ми вярва, но все пак тръгваме на мач.

Питат ме защо не съм заложил макар и на коефициент 4.00. Обяснявам, че залагам за кеф, не са ми сладки такива печалби и разни от този сорт, което си е самата истина.

Стадион "Георги Аспарухов", време все още слънчево, приятно за игра. Гледам тези долу на терена, загряват си както и друг път. Все още си мисля, че съм отишъл на мач. Опитвам се да разсъждавам дали всички ще участват в 3:1 или някои не знаят и изобщо чудя се какъв е механизма на свеждане на заповедта. Но, както и да е...

Съдията дава начален сигнал, всички около мен са наясно с 3:1, колега от друг вестник не е в час, но не вярва. Казвам на компанията да гледа внимателно един халф на гостите - любимеца ми Ари Лотас. Мамка му, същият любим Лотас извежда един от своите с перфектен пас очи в очи и... топката е в мрежата на Гошо Петков. Гледам на таблото - 4-та минута 0:1. Около мен настава веселба, вес пак всички са отишли на 3:1, а колегата от другия вестник се отчайва от слабата игра на сините. "Левски може да вкара три гола, но някъде на Коледа, този мач няма да им стигне", казва той.

Звъна по телефона на приятел да питам има ли го някъде "на живо" този мач. Отговорът е: "Само Bet365 го пуснаха, но след гола на Мездра го блокираха тотално". Припомням, че има поне 3-4 букмейкърски къщи, които редовно дават всички мачове на "лайв", които се предават по телевизията.

И тъй като съм наясно, че щом има нещо особено, винаги има и нещо по-особено, ме хваща яд защо не видях какъв е коефициента за 2/1, тоест гостите водят до почивката, а през второто полувреме домакините обръщат. Предлагам на Ясен да ми приеме залог, че Левски няма да изравни на полувремето. "Хехе, сега ги почваме", смее се той, но все повече започва да вярва в 3:1 и не приема банкнотата ми от 5 лева.

Пристига и един друг колега, на когото предлагам петарката за залог на живо за 3:1 при коефициент 25.00, тъй като гостите вече водят и ставката скача. Той пък ми отвръща с 50 лева, които аз да приема, че Левски няма да победи. "Нееее, не искам твоите 50 лева, искам твоите 120 лева", отвръщам аз.

Полувремето свършва очаквано без Левски да изравни. Предлагам на Ясен да почерпи нещо по негово усмотрение, защото това все пак си е майсторска прогноза - че сините няма да изравнят цели 40 минути.

От тук насетне, при резултат 0:1 всички се обединяваме около това кога точно Левски ще вкара третия си гол и какво ще правят играчите до края на мача. През второто полувреме както се и очакваше играчите на Емил Велев излизат преобразени, а гостите, както ще се чуди после треньора им, необяснимо защо са се прибрали в собствената им половина.

По някое време една топка излиза в аут отстрани на вратаря Левашки, защитник на Локо Мездра обаче я догонва, наблизо няма никой и той необезпокояван рита топката в корнер. До мен Ясен леко се подхилква, а зад мен Иван Тепавичаров ще се спука от смях. "Стига бе, това не е истина", чувам все по-често и по-често. Както и да е, головете ги видяха всички. След второто попадение казвам на онзи колега, че в момента е 22 декември и неговата Коледа, когато Левски може да вкара 3 гола е близо. Ето го и него, дълго чаканото от нас последно трето попадение във вратата на гостите. "Честито Рождество Христово", казвам аз на невярващия до този момент колега. Другите не знаят да се смеят ли, да плачат ли.

Мачът свършва. Ставаме от местата си и се отправяме към изхода. Нашето 3:1 се оказа наистина 3:1. Някак си ми стана криво, че споделих всичко това с толкова много хора и дори ги накарах да гледаме заедно на мача. Сега не знам как да им обясня следващия път пак да отидат на мач.

Завършвам този текст, а около мен колегите се чудят кой изваден мач от предстоящия уикенд на коя страница да ситуират. Не знам какво да им кажа. Явно царете на измамата са навсякъде, до най-долните аматьорски групи. А ние отстрани си мислим, че гледаме футбол.

Не искам да обиждам и нарочвам отбори и играчи. Не знам кой, какво, кого, защо, как и колко. Просто изложих някои факти, цифри, математика и логика, както и лично преживяване.
Тъпо е. Жалко е. Това е.
Желю СТАНКОВ, в. "Тема Спорт"