Информационна агенция БЛИЦ СПОРТ предлага да бъде учредена купа „Трифон Иванов”, която да се връчва на най-сърцатия футболист в българското първенство.

Критериите са следните: себераздаване, непримиримост, постоянство и смелост на терена през целия сезон. Даден футболист може да не е отбелязал гол, но да е блеснал с мъжка игра (в рамките на позволеното), както и с хладнокръвни и смели отигравания (например - изчистване на топката от голлинията), спечелени много единоборства, да играе на високо темпо от началото до края.

Наградата би трябвало да стимулира нашите млади футболисти, защото повечето от тях не се себераздават и най-важното - не са постоянни. Редуват силни със слаби мачове.

Трифон Иванов беше сърцат футболист. Всъщност, той харесваше много футболистите, които се раздаваха на терена, играеха на високо ниво, а не за да отбият номера. Затова наградата трябва да носи неговото име.

Някои сърцати футболисти бяха същевременно и звезди. Такъв беше Трифон. Но има и такива, които все са оставали в сянката на великаните. Например такъв от състава на ЦСКА през 80-те години беше Коце Янчев - работливата пчеличка, себераздаващ се, играеше сърцато. В Левски - Емил Велев-Кокала в първите му години като футболист. В ЦСКА по-късно тази роля изпълняваше Красимир Чомаков.

Подобни играчи има и днес, колкото и сив и безличен да изглежда нашият футбол. Ние обаче не бива да слагаме всички състезатели под един знаменател, защото колкото и да е ниско нивото на най-популярния спорт у нас, все се намират талантливи момчета.

Всъщност, последните информации гласят, че в Асоциацията на българските футболисти мислят като нас. Там вече обсъждат възможността да въведат именно такава награда. Тя ще бъде връчена в края на сезона на традиционната церемонията за „Футболист на футболистите”.
БЛИЦ СПОРТ