Стилияна Николова е аут от големия финал на Олимпийските игри в Париж, след като допусна няколко грешки по време на съчетанията си – имаше колебания при играта с обръч, направи две изпускания на бухалките, изпусна и лента, но закова безгрешно изпълнение с топка.

Това са грубите факти! Спестените истини около тях обаче са далеч по-груби..! Но не достатъчно, за да притъпят естествения блясък на златното ни момиче!

Всяка грешка се плаща – да, особено в спорта, особено при художествената гимнастика. Но и всяко брилянтно съчетание би трябвало да следва същият критерии, по предсказуема логика.

Второто обаче, този път рязко отстъпи по смисъл, а потвържденията дойдоха като студен душ след, меко казано, странните съдийски отсъждания, в които, оказа се, липсва дори и 1 грам чиста спортна логика. Нейната липса пък доведе до необосновано строго наказание за талантливата ни състезателка.

"Много съм подготвена за това състезание. Смятам, че нямаше какво повече да направим. Единствената причина е в моята настройка и начина на влизане. Грешките са само в мен", сподели Стилияна Николова след това, демонстрирайки сила, смелост и израстване, дори и в толкова труден момент.

Грешките трудно се признават. И това обикновено е привилегия само на силните личности!

18-годишното дете чудо на родната художествена гимнастика, което всеки път предизвиква възторг с изящната магия, която претворява в изпълненията си на килима, въпреки всичко, го направи и сега. И то при олимпийския си дебют!

Трудно можете да си представите докъде скачат нивата на адреналин, концентрация и вълнение в такъв момент! И как се овладяват за единица време, за да се съхранят физиката и психиката.

Стилияна сбърка. И не само тя. Но грешките й не бяха достатъчно тежки, за да излезе от 10-ката! Не и без съдействието на съдиите. Не и след серията от грешки, допуснати от конкурентките й, в комбинация с доста неубедителни съчетания на някои от тях.

Съдийската преценка обаче коства едва 4 десети (нищожна разлика в оценките) на Стилияна до възможността да продължи битката за отличията. Точно толкова малко, колкото да я заболи!

И не! Тези думи не са следствие на болен патриотизъм!

Не са даже сляпа защита на „нашето си“. А само чиста проба субективна оценка за ситуация, която крещи от дефицит на обективност!

Да разгледаме суровите факти…

Двете българки играха една след друга – с шести и седми стартов номер.

Боряна Калейн изигра блестящо съчетанието си с топка и получи 34.600 и в крайна сметка, след четири „железни“ съчетания си гарантира борбата за медалите в Париж.

Стилияна Николова също игра на добро ниво съчетанието с обръч, но заради колебания на моменти получи 33.900.

Изпълнението на Стили с топка, за сметка на това, бе безпогрешно. Тя получи 34.700, което бе и третата най-висока оценка.

С бухалките направи две изпускания, които удариха по психиката й, което доведе и до оценка от 28.050, оказала се впоследствие и фатална за крайния резултат.

С лентата Стилияна бе във вихъра си, а залата буквално бе притаила дъх. И вероятно щеше съвсем заслужено да получи най-високата оценка, ако не се бе поддала за миг на напрежението, което доведе до изпускане. Крайната оценка – 31.050! И все пак не достатъчно ниска, за да я лиши от шанс.

След нея излезе китайката Зилу Уанг, която се движеше 10-та след третия уред. Тя допусна доста грешки на последното си съчетание на бухалки – осезаемо повече от тези на Стилияна, но за изненада дори на самата нея – получи достатъчно, за да остане пред българката.

Израелката Дария Атаманов остана девета след третия уред, въпреки че също изпусна бухалка, а освен това изпълнението й не заинтригува особено – поне не така, както го сториха съчетанията на Стилияна. Дария обаче, получи 32.100 –  и също остана преди Стилияна.

Ще кажете – така са преценили съдиите, така са отсъдили. И ще сте прави! Само че – когато не се мери с еднакъв аршин, оценките бодат! Направо удрят шамар!

Нанасят голям удар и по психиката на принцесата на родната художествена гимнастика, но истината е, че нямат нито силата, нито стойността да я пречупят, нито да й избодат очите. Вместо това ще й изпишат вежди – и то много красиви!

Ще шлифоват още повече психиката на иначе фината визуално Стилияна, която обаче, е истински завършен боец, въпреки крехката си възраст. И както се случва обикновено – горчилката ще доведе до заслужена сладост в дългосрочен план и в точния момент за златното ни момиче! Защото нейният талант блести точно толкова силно, колкото и олимпийското злато!

Джеймс Джойс е казал: „Грешките са порталите на откритието!“ А откритията за това колко много може още и е Стилияна Николова, вече чукат на вратата!
Анелия ПОПОВА