Гледахте ли снощи Стяуа – Челси? Вероятно, да. Вероятно също сте забелязали, че тимът от Букурещ победи актуалния европейски клубен шампион с 1:0 със състав от 10 румънци и един поляк! Ние го забелязахме и разбрахме – значи може!

Въпросът всъщност въобще не опира до това дали ние или вие ще го видим и разберем. Въпросът е тези, които ръководят българските клубове, да го осъзнаят и да проумеят как се работи и как трябва да се работи по тези географски ширини. Защото докато в България се вадят луди пари за трансфери и заплати на доказано некадърни чужденци, в съседна Румъния инвестират в местни футболисти и бият Челси. Преди това биха и Аякс. А ние още милеем по онзи гол на Мариян Огнянов.

Значи може, нали господа, шефове на футболни клубове. Може, може...Само, че ние сме крале на думите и бездействието. Всеки ден, всеки час, някой футболен треньор, шеф или някой друг подобен ни надува главите с думи от рода на “ще залагаме на собствени кадри, ще налагаме наши момчета, ще се обърнем към школата...” И така докато не дойдат поредните Прохазка, Опоку, Спрокел, Присо, Луис Педро, Шоко, Бургзорг и т.н... Които си пълнят джобовете с по 20 000 евро на месец, за да обикалят кафетата и баровете. А когато срещу тях излязат Сараево, Мура и Динамо? Тогава знаем какво се случва!

А какво правят нашите момчета? Ритат на сгурията, тук там ги бият, ако мачът не свърши както трябва, а понякога получават шанс да играят 4-5 минути срещу Сокол (Марково), например. И едно просто сравнение: Йонус Настасе на 18 години има 22 мача за един сезон, докато Александър Башлиев на 23 има общо 8 мача за близо 2 сезона. А откритието на годината в България Антонио Вутов има записани точно 57 (петдесет и седем!) игрови минути в "А" група този сезон.

И още нещо – Стяуа има всичко на всичко петима чужденци, от които максимум трима са едновременно на игрището. В България съотношението във водещите клубове е следното. Шест чужденци титуляри, още трима в резервите. А българите? Тях кучета ги яли... Нали имаме комисионни, нали трябва някой родител да бутне някой лев иначе синът му няма да помирише терен, нали...Няма смисъл!

Кучетата си лаят, керванът си върви, а ние ще продължаваме да въздишаме по съседите, които правят от нищо нещо!

П.С. Оправдания от рода “знаете ли колко е бюджетът на Стяуа” или “румънците са по-талантливи от българите” не вървят! Защото няма значение колко е бюджетът, важно е да го инвестираш правилно! И нашите момчета са много по-добри и талантливи от румънските, но трябва да им се даде шанс! Просто е!
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ