Когато ЦСКА стори чудото в Базел, написах, че червеният гигант се завърна на европейския небосклон. Което си беше така. „Армейците“ напълно заслужено влязоха в групите на Лига Европа след десетгодишно отсъствие.

В еволюцията на звездите обаче има една важна подробност. Червените гиганти впоследствие се превръщат в… бели джуджета. В света на астрономията са нужни милиарди години, за да се осъществи този процес на трансформация. Във футбола – достатъчни са дни, та даже и часове…

Йънг Бойс свали снощи ЦСКА на земята, разбивайки го с 3:0. Три пъти бой, бой, бой или "Бойс, бойс, бойс" – по подобие припева на големия диско хит от края на 80-те на италианската изпълнителка Сабрина.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Червените“ почти изгубиха шансове за прескачане на груповата фаза. Е, надежда има, а докато я има, ЦСКА ще продължи да мечтае. По-скоро обаче гигантът ще се превърне в джудже и ще тупне обратно в мрачната ни действителност след края на европейския сън.

А тя наистина изглежда мрачна, защото разликата със заветното първо място придобива огромни размери. Колкото е огромна и разликата между желанието на фена и действията на тези, които управляват ЦСКА.

Фенът иска титли и купи, а ръководните фактори като че ли правят на пук и всяка година носят само калъфки на „Армията“. Този сезон май предстои нова доставка на нежелания от запалянкото продукт. Трофеите пак ще почакат. За пореден път.

Не е ли някак си неадекватно, след като един треньор ти вкарва минимум 6-7 милиона лева, да го изгониш. Да, в първенството нещата не вървяха, но под негово ръководство, на Стамен Белчев имам предвид, белите дни на ЦСКА в Европа се върнаха. И какво се случи. Разкараха го, назначиха временен треньор, при който „червените“ спечелиха точка в Рим (браво, за което), но после едва биха Царско село, а снощи бяха разбити в Берн. Значи при Стамен ЦСКА беше зле у нас и добре в Европа, а сега стана зле и на Стария континент.

Даниел Моралес е отличен преводач, симпатичен човек, но няма силите и възможностите да се превърне в Българския Моуриньо.

То е ясно, че Дани е само временно на поста. Въпросът е какво ще решат началниците. Чужденец? То и Специалния да докарат, трудно ще оре в калната ни футболна нива.

ЦСКА има една голяма възможност да си върне титлите, но в Борисовата градина упорито бягат от нея. Като дявол от тамян. Оправдават се с феновете, че не го желаели въпросния треньор, защото знаят, че, за да дойде той, ще трябва целият порочен модел да управление да бъде разбит. Моделът, който вече пета година не носи нищо за ЦСКА и го превръща в бяло джудже от главната последователност на звездната, пардон, футболната еволюция.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа