Познайте кой беше най-начумереният футболист, напуснал „Рийбок Стейдиъм” в събота след погрома, нанесен от Манчестър Юнайтед на Болтън с 5:0. Гари Кейхил, чието трагично представяне в защита направи от предполагаемата оферта на Арсенал в размер на 6 милиона паунда изключителен комплимент? Или Юси Яаскелайнен, получил пет парцала във вратата си, които обаче можеха да бъдат двойно повече заради глупавите му изяви? Какво ще кажете за халфа на Юнайтед Том Клевърли? Той бе изнесен от стадиона с пластмасова шина на левия крак и сериозни опасения за счупване след бясното влизане на Кевин Дейвис. Не - дори Клевърли намери сили да се посмее със съотборниците си, куцукаики към клубния автобус.
 
Наградата за най-мрачно изглеждащ футболист отиде у нападателя на Юнайтед Димитър Бербатов, чието потиснато поведение при напускането на стадиона се наби на очи дори на фона на неговите мудни стандарти като цяло. Бербатов току-що бе завършил четвърти пореден мач на пейката, затова не бе никак изненадващо, че не правеше кълбета от щастие по коридора от съблекалнята към изхода. Българинът влезе само веднъж като смяна от началото на сезона. Сър Алекс Фъргюсън гарантира, че фигурите като Бербатов ще получат своя шанс. Мениджърът обяви, че всеки от състава му ще играе някаква роля в изтощителния сезон и безкрайната поредица от мачове в календара на тима. След като обаче видяхме по какъв ураганен начин Уейн Рууни и Хавиер Ернандес подновиха партньорството си на терена на Болтън, помитайки отбора на Оуен Койл с изключителен синхрон в движенията и разбирателство, е трудно да си представим, че за Бербатов има обратен път. На всичкото отгоре контузията на Дани Уелбек не се оказа толкова сериозна, колкото се смяташе. Младокът направи летящ старт на сезона, но внезапно бе „замразен" от травмата. В противен случай нямаше да е чудно, ако точно той все още партнираше на Рууни. Така или иначе Уелбек скоро се завръща, а това прави ролята на Бербатов по-маргинална отвсякога.
 
Дори когато Ернандес бе оставен да почива в продължение на 3 седмици заради комоциото, получено по време на американското турне, за Димитър отново се оказа невъзможно да започне като титуляр. Единственият шанс, който той получи, бяха 25 минути през второто полувреме срещу Уест Бромич.
 
Всичко това означава огромно падение за един футболист, който заедно с Карлос Тевес вкара 20 гола през миналия сезон в Премиьршип и завърши като голмайстор №1. Българинът отбеляза по-голяма част от тези попадения преди Нова година. Истината е, че той започна като титуляр само 4 от последните 18 шампионатни срещи на Юнайтед.
 
Това ясно говори по какъв начин Фърги гледа на Бербатов в момента и изобщо новата ситуация, в която изпадна нападателят. Той все пак може би ще получи шанс в първия мач от групите на Шампионската лига срещу Бенфика, тъй като мениджърът вероятно ще иска да съхрани Рууни и Ернандес за неделното дерби с Челси във Висшата лига.
 
В крайна сметка Бербатов се превърна в забравения човек на Манчестър Юнайтед, чието разжалване ни кара да мислим, че 30-годишният футболист вероятно ще поиска трансфер през януари. Важно е да се отбележи, че договорът на българина изтича в края на този сезон и от зимата той ще е свободен да преговаря с други клубове. По време на предсезонната подготовка шефът на Юнайтед Дейвид Гил настояваше, че няма желание да продаде Бербатов, но до момента няма насрочени преговори за активиране на клаузата, която би оставила футболиста на „Олд Трафорд" за още 12 месеца. С всеки изминал мач, в който Бербатов гледа отстрани, желанието на Юнайтед да продължи договора му, изглежда, се изпарява. Твърде вероятно е клубът да поиска да си върне поне част от рекордната инвестиция от 30 милиона паунда, чрез която бе доведен от Тотнъм през 2008 г.
 
Въпреки елегантното докосване и головия му нюх за мързеливия Бербатов няма място в подмладената и най-нова версия на отбора на Фьргюсьн. Именно скоростта, движението и желанието за работа превърнаха Юнайтед в страшилището, което виждаме от началото на сезона. Освен това детронирането на Барселона, който вдигна до космоса стандартите в Европа с елегантния и спиращ дъха стил, е последното голямо предизвикателство за Фъргюсън. В преследването на тази цел обаче няма място за инертния Бербатов, който трябваше да го разбере по трудния начин, след като бе оставен извън групата за финала на ШЛ през май на „Уембли".
 
Един от запомнящите се моменти на миналия сезон за Юнайтед бе как Фъргюсьн и помощникът му Майк Филън се присмиват на сърдитата физиономия на Бербатов, останал за пореден път резерва. Трудно е да повярваме, че сега българинът ще погледне от веселата страна.
ДЕЙВИД МАКДОНАЛ/”МИРЪР”