На всеки български футболен запалянко е ясно, че младите ни футболисти все по-трудно биват налагани в някои от големите грандове. Напоследък в Левски блеснаха Станислав Иванов и Мартин Петков, в Лудогорец единствено Светослав Ковачев се открои със своите изяви, а в ЦСКА изгряха звездите на Валентин Антов, Иван Турицов и Митко Митков. Въпреки това, като че ли не е достатъчно в така наречените ни "грандове" да бъдат налагани толкова малко играчи, ако искаме футболът ни да "отлепи ютията от дъното".

Докато в Левски се вижда подобрение под ръководството на Петър Хубчев в този аспект, давайки все по-често шанс на таланти от школата на "сините", то в ЦСКА още нямат смелостта да наложат Митко Митков, който е безспорен талант. Ако му бъде дадено повече игрово време с червената фланелка, то младокът със сигурност ще покаже на какво е способен и ще зарадва феновете. Това за момента се отлага - Митков беше пратен под наем в Дунав.

За откритието на Митков може да се определи лятото на 2019 година. Още в първата контрола от лятната подготовка на "червените" с Локомотив (Горна Оряховица) в Тетевен младокът загатна, че го чака добро бъдеще, а фактът, че бе похвален от един от най-големите откриватели на таланти Люпко Петрович е показателен. Още по време на самия спаринг сръбската легенда не спираше да окуражава младока. В мача с "железничарите" Митков започна сред титулярите на дясното крило. Фактът, че може да играе добре и по двете крила, а също и по двата бека, го прави универсален футболист. След този мач, той си заслужи мястото в тима за подготвителния лагер в Австрия. Там 18-годшният талант игра във всички 4 контроли - с Прибрам, Ференцварош, Шахтьор (Донецк) и РБ Залцбург. В мача с чехите влезе на почивката и действаше като десен бек, а срещу украинския гранд игра само 3 минути. Във всички проверки се представи на повече от добро ниво и не се страхуваше да влиза в боя.

В първия мач от сезона в българското първенство срещу Етър, Митков влезе като резерва и успя да отбележи фамозно попадение от над 30 метра, което все пак не помогна на отбора да започне първенството с победа. Двубоят завърши 2:2. Последваха два двубоя от турнира Лига Европа в сметката на левичаря, в които той влезе като резерва в гостуванията срещу Титоград и Зоря. За да дойде дълъг период, в който талантът бе оставян извън групата. В последния сблъсък от първенството срещу Дунав (4:0), Митков отново успя да "помирише" терен - за 27 минути. В тези 4 двубоя, талантът от Червен бряг записа общо 115 минути, в които има 1 гол и 1 жълт картон.

Въпреки малкото игрово време, Митко Митков показа, че притежава страхотна воля и хъс. Играч, който не се страхува да влиза в единоборствата, въпреки тежката контузия, която го сполетяа през 2017. Той притежава топовен шут и често стреля от дистанция, като в школата на ЦСКА и националния отбор вече има няколко попадения с удари от над 25-30 метра.

В ЦСКА през лятото пристигна и Вив-Соломон Отабор. Англичанинът с нигерийски корени играе на същата позиция, на която е и Митков. Отабор дойде в тима на "армейците" със сравнително прилична визитка от втория и третия ешалон на английския футбол. Играл е за тимове като Болтън, Портсмут, Блекпул и Бирмингам, като по това време първите три са в Лига 1, а "сините" се подвизават в Чемпиъншип. Очакванията към играча са големи, като той бива налаган в титулярния състав на "червените". След отпадането на ЦСКА от турнира Лига Европа, мястото на Отабор в отбора се затвърди. Той започна във всичките мачове като титуляр до края на полусезона, освен в гостуването на Дунав (Русе), завършило 1:1, където все пак влезе като резерва. В тези си двубои обаче, Вив-Соломон не впечатли особено и въпреки, че е сред избраните 11, той остана на терена през всичките 90 минути само в 3 от мачовете. Общо успяа да запише 20 двубоя, в които има скромните 1 гол и 2 асистенции. Попадението му дойде в мача с Етър, когато "армейците" разбиха като гости тимът на "болярите" с 4:0.

Ако направим сравнение между двамата - и Митко, и Вив-Соломон са отбелязали по 1 попадение - срещу Етър, но англичанинът с нигерийски корени е с 1270 минути, докато Митков само със 115. Тогава на дневен ред идва въпросът - защо Отабор, а не Митков? Нима няма да е по-добре да се даде шанс на млад български футболист, който наистина знае стойността на червената фланелка и би "изорал терена", за да успее да се докаже? Експлозивността и остротата на младия играч със сигурност би довела до още повече проблеми в защитата на противниците на ЦСКА. Вив-Соломон има единствено 2 асистенции, които са крайно недостатъчни за минутите, които е записал. Всички знаят, че ако искаш да си в ЦСКА, за тези минути трябва да направиш много повече.

Все пак, има лъч надежда. Когато Митко Митков се върне в отбора още по-опитен - той да бъде наложен като титуляр в тима. Да видим ще се случи ли...

Крум Крумов/"Топспорт"