Валери Божинов днес можеше да е на футболния връх. Там до най-големите легенди на българския спорт. Предпоставките бяха налице – Валери тръгна като малък с огромни крачки по трудния и изпълнен с препятствия път. Преодоляваше с лекота бариерите, докато бе само на 12-13 години. Звездата му най-напред заблестя в Малта, а после грейна с всичка сила в Италия. Името му не слизаше от вестниците. Всички пишеха за детето чудо от България. За футболните му умения и невероятния талант. После дойде трансферът в Лече. Валери стана най-младият чужденец, дебютирал в Серия А. Той нямаше навършени 16 години, когато заигра в калчото. Какво по-прекрасно от това!
 
Всички очакваха с времето Божинов да върви още и още нагоре, за да задмине не само Бербатов, но и останалите светила в родния футбол. Ала в един момент изникна на завоя нова бариера. Доста привлекателна, сладникава и същевременно опасна. Бариера, зад която се криеха и намигаха дяволито жените, които като пиявици изсмукаха всичко що може да се изсмуче от Валери. Талантът му, кариерата му, а и парите му. Когато Божинов си седна на задника, заживявайки с Алисия, всички си помислиха, че акълът му е нахлул в главата. Че оттук нататък футболът ще излезе отново на преден план и успехите пак ще завалят. Но не би... Валери продължи по тънката част, движейки се по тънкото острие на бръснача. Докато накрая се поряза...
 
Кариерата му тръгна стремглаво надолу, въпреки че бе в Ювентус, Фиорентина и Манчестър Сити. Да, трудно е да направиш трансфер там, но още по-трудното е да се докажеш и наложиш в такива отбори. Затова се иска майсторлък и бистър ум. А умът на Божинов не бе на терена, а в краката на тази и онази. Мисълта му не бе как да вкарва голове, а как да бележи в кревата. И тъй, докато една друга не му завъртя главата – Николета Лозанова. Валери и се отдаде, заряза жена си и детето си и хукна в обятията на новата си изгора.
 
Двамата се обичат и не могат един без друг. Вдигнаха пищна сватба. Чак до екзотичния остров Бора Бора отидоха, за да се венчаят по местния таитянски обичай. В което няма нищо лошо, ще кажат някои. Има, как да няма. Днес Валери отново е герой в пресата. Но не футболен, а скандален с жълти краски. Пак е на първите страници на вестници, но не при спортните, а при клюкарските новини. Изгониха го като мръсен котарак от Спортинг (Лисабон), а после го разкарваха като панаирджийска мечка из Европата да му дирят нов отбор. Накрая го приюти отново Лече, после се покри във Верона, а сега във Виченца. И забележете какво се случи при последния трансфер. Във Виченца запалянковците и журналистите не се впечатлиха от футболиста, а от неговата половинка. Което е тъжно, много, много тъжно за Валери. Някогашният талант до такава степен е попаднал в сянката на Николета, че вече започваш да се съмняваш дали той или тя ще излезе на терена. Започваш и да съжаляваш как жените съсипаха едно момче, което днес можеше да бъде не измислен, а истински спортен герой. Той обаче от уникат се превърна... в мачо. Всъщност - не, във...футболен палячо. Още по-стряскащото е, че Божинов няма навършени 27 години, а вече е Господин Никой във футбола.

Но дали причината е само в жените? Въпрос, чийто отговор Божинов сам трябва да открие. Ама въпросът е... дали Валери изобщо си задава този въпрос? Ако го стори, ще има време за поправителен.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ