Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Навярно сте чували за тараумара? Индианците от това племе живеят изолирани в една от най-суровите местности в Северна Америка - Медните каньони в Мексико. Притежават свръхчовешки способности и могат да пробягват по няколкостотин мили без почивка, при това изпитвайки удоволствие от всяка крачка. 

На 20 август 2001 година в Пловдив проплаква бебе, което щастливите родители Диана и Иван кръщават Александра. Едва ли тогава са предполагали, че на 15 юли 2018 година щерка им ще се окичи със злато от Световен шампионат. Още ненавършила 17, Александра Начева вече е световен шампион в тройния скок за 20-годишни, а дни по-рано завоюва и сребърен медал от Европейското до 18 г. 



Звездата на големия талант от Пловдив изгря преди година в Найроби (Кения). На африканска земя Алекс стана световна вицешампионка в тройния скок за девойки до 18 години. Успя да подобри националния рекорд във възрастовата група в дисциплината с 13.54 метра. Начева чупи всички национални рекорди, включително и на голямата легенда в сектора - олимпийската шампионка Тереза Маринова. В неделя в Тампере Алекс не самo спечели златото, но го направи с нова поправка на рекорда на България - 14.18 метра. 

"Просто имам късмет, това е...", сподели с усмивка Начева след страхотния успех във Финландия. 

Няма как обаче само с късмет да се качиш на световния връх. До златния медал се стига с упорит труд, пот и лишения. Това е в основата на успеха на Начева, зад която стои треньорът Стойко Цонов - доказан специалист, който направи и Тезджан Наимова световна шампионка (на 100 и 200 метра за девойки през 2006 г.). Голяма заслуга за успехите на Алекс има и първата й треньорка Ива Пранджева, по-известна като втората й майка. Именно тя запалва още повече по спорта настоящата световна шампионка от Тампере. Пранджева познава Алекс още от детската градина, в която дъщеря й Никол е заедно с Начева. Малките стават големи приятелки, а дружбата им прави много близки и родителите им. 

"Ива Пранджева винаги ще остане до сърцето ми, не само като треньор, но и като майка", споделя Начева, която през 2016 г. заедно с Пранджева вземат решението да започне при сегашния си треньор Стойко Цонов в СКЛА Ботев (Пловдив). Специалистът я доизгражда и извежда до върховете - мястото, което приляга на златната Алекс - истинската Лъвица (б.р. - нашият герой е зодия лъв). Талантливата пловдивчанка обаче тепърва ще трябва да се бори и доказва, тъй като пътят до олимпийската титла е много трънлив. Но щом тараумара пробягват изключително дълги дистанции, при това изпитвайки удоволствие, а Начева умее да скача, при това надалеч, всичко е възможно. А и нали мечтите са затова - да се следват! 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ