ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Телевизионният коментатор на мача на "Герена" вчера се справи много добре с работата си, но след последния съдийски сигнал изръси чутовна и позната до болка глупост. Той обяви на всеослушание: „Край на мача. Левски и Крумовград не се победиха, завършвайки 0:0!“.

После и в няколко сайта прочетохме същото: Левски и Крумовград не се победиха.

Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

Гафът, всъщност, е перманентен. Изразът се употребява под път и над път в спортните медии в повечето случаи, когато мач завърши наравно.

Вероятно се сещате къде е огромната грешка – няма как два отбора да се победят взаимно. Двубоят ще завърши или наравно, или с победа за един от двата състава.

Както се казва обаче, влиза от едното и излиза през другото ухо. Бъдете сигурни, че още утре пак някъде след равенство ще прочетете, че двата отбора не са успели да се победят.  И някой друг ще го изръси в телевизионен ефир.

А що се отнася до коментатора на мача, игран на „Герена“ – момчето наистина се представи стабилно. С едно изключение, за което вече стана въпрос.

Но е така. Младите, които навлизат в журналистическата професия, имат навика понякога да копират клишета и грешки от уж по-опитните от тях.

А телевизионният спортен коментатор трябва да бъде еталон и за нещо много важно – правилен изказ на родния ни български език.