26-годишният Росен Русев от Казанлък пробяга 141 километра в Стара планина за 17 часа и 49 минути и спечели златния медал при мъжете на Трявна Ултра 2017. Едно от най-значимите международни състезания по планинско бягане и скороходство в България се проведе през изминалия уикенд при отлична организация.

На второ място финишираха двама участници - 46-годишният Александър Димов и 38-годишният Владимир Милушев. Живата легенда на свръх дълги разстояния 64-годишният Любомир Палакарчев изуми със силното си представяне. Дългогодишният рекордьор на Ком-Емине измина 141-те километра за малко над 27 часа, което му отреди 26-ото място от 57 финиширали.  

При жените победител е 28-годишната Десислава Цветанова от Видин, която измина най-тежката дистанция на състезанието за 25:24 часа. Втора, само на минута след новата шампионка, е Меглена Бенева, с бронза се окичи Краси Петрушкова. Припомняме, че миналата година номер 1 при жените беше Антония Григорова, която сега не участва, тъй като след броени дни тръгва към новата си голяма цел - проектът "Пътят Ком-Емине 600". Шампионката се стреми да измине разстоянието от 600 километра за по-малко от 6 дни. Досега никоя жена не е записвала подобно постижение. 

„Въпреки ужасното време, небето буквално се „продъни“ от пороен дъжд и гръмотевици, тази година имаме нови рекорди на трасето на 141 км и при мъжете, и при жените“, коментира Борис Недев, съсобственик на водещата българска козметична компания „Био Фреш“, генерален спонсор на Трявна Ултра 2017. Той самият също е маратонец. 

„Общо 475 ентусиасти се явиха на старта на надпреварата на трите различни дистанции - 23, 76 и 141 км, на 15 юли на площада в Трявна“, конкретизира Николай Колев, председател на Сдружение АйРън и един от водещите организатори на събитието. 

„Неспиращият почти през цялото време дъжд не попречи над 80 процента от стартиралите да финишират. 35-километровият пешеходен поход и бягането на 3 км също събраха много участници. Радваме се, че въпреки лошите условия нямаме произшествия“, добави Колев.

Топ 3 на 141 км:

Най-възрастният маратонец – 67-годишният Людмил Николов зае 106-то място на дистанция 76 км. На това трасе най-бърз беше 27-годишният Станимир Димитров с време 7:44 часа, 3 минути след него е първенецът сред ветераните – 41-годишният Стефан Дан от Румъния, трети е Кольо Райчинов. Впрочем най-бърз беше на 76-километровата дистанция беше Александър Спасов, който обаче бе дисквалифициран.

Радосвета Симеонова с резултат 7:52 часа е първа при жените, следвана от Моника Филипова и Елена Димитрова, съответно на второ и трето място. На 23 км бягане при мъжете първенец е Валентин Паскалев, а при жените Таня Димитрова. 

Всички финиширали получиха унифициран медал, част от общ GRAND SLAM медал. Трявна Ултра 2017 постави началото на GRAND SLAM /Голям Шлем/ - проект, който обединява трите най-големи ултрамаратони в България /Трявна Ултра, Персенк Ултра и Пирин Ултра/. Унифицираният медал е проектиран по начин, позволяващ сглобяването на три медала от трите отделни ултрамаратона в един общ. 

„Имаме огромното желание и амбиция да превърнем GRAND SLAM медала в символ на българските ултра-трейл състезания и в желана спортна цел за всички бегачи на дълги разстояния по света!“, казва Колев.

И тази година Трявна Ултра се проведе с подкрепата и помощта на Община Трявна и кметовете на Община Трявна и гр. Плачковци - г-н Дончо Захариев и г-н Борислав Борисов. Освен на тях организаторите на ултрамаратона изказват своята искрена благодарност на всички спонсори и партньор, на всички приятели и доброволци, които усмихнати посрещаха състезателите на подкрепителните пунктове.