Александър Спасов от Ихтиман беше най-бърз на 76-километровата дистанция на ултрамаратона Трявна Ултра 2017. Организаторите обаче му отнеха победата... поради липса на задължителна екипировка. Спасов преодоля дистанцията за 7 часа и 38 минути, на почти 6 минути пред Станимир Димитров, който в крайна сметка бе обявен за победител след дисквалификацията на първия. Казусът със Спасов предизвика вълна от коментари. По-голямата част от колегите му обяснимо го подкрепят, въпреки че самият Сашо отчита грешката си със следното откровено съобщение: 

"Първо, благодаря на организаторите за перфектната маркировка и добре заредените пунктове. Грешката си е изцяло моя. Не успяхме да присъстваме на техническата конференция (б.р. - в петък вечер в Трявна), поради късно тръгване от София и задръстване по магистралата. Имах абсолютно всичко необходимо от задължителната екипировка, но ги използвах само, за да си взема стартовия пакет. Факт е, че не съм от най-добрите бегачи, но след справка за прогнозата за времето и очакваните дъждове чак в късния следобед, както и сравнително кратката дистанция с неголяма денивелация, си направих много добра сметка, че ще изпреваря дъжда и няма да имам проблем по трасето", обясни Спасов.

"Тръгнах с тениска, клин, обувки и шише за вода от 0,750 литра. На никой на старта или пунктовете не му е направило впечатление и не ме е попитал за задължителна екипировка и сметнах, че нещата са ОК. До връх Бедек нямах проблеми, след това на спускането паднах и нараних коляното, но не беше толкова сериозно, че да се отказвам. На пункт Българка си оставих шишето, понеже вече не ми трябваше. Единственият коментар от страна на доброволците беше дали имам нужда от лекарска помощ и ще издържа ли 30 километра без вода. Нямах нужда от помощ, а вода има на пунктовете и поне на две чешми по трасето. Преминах следващите два пункта, отново без коментари за екипировката и мислех, че всичко е ОК. Последните километри нямах възможност да бягам заради коляното и ходех през по-голямата част. След като финиширах дойде изненадата. Нямах и все още нямам нищо против дисквалификацията. Това е решение на организаторите и нямам никаква власт. Върнах си медала, че съм финиширал, въпреки нежеланието да го приемат обратно. Предложиха ми ваучер за безплатно участие в следващото издание, който също не ми трябва. За финал искам да кажа, че не съм тръгнал без екипировка, защото се мисля за велик или нещо повече от другите. Просто така бях решил. Благодаря на организаторите!", откровен бе Сашо Спасов.

"Сашо е много добър бегач. Поговорихме след финала с него. Беше преценил, че няма нужда от екипировка и не носеше абсолютно нищо. Колкото и да е трудно за нас като решение, не можехме да позволим това. Надяваме се всички да разбират, че в решението ни няма нищо лично, а спазваме правилата, с които всички са се съгласили, когато са се наредили на старта", обясни основният организатор на Трявна Ултра Николай Колев, председател на Сдружение АйРън.

Водещите ни ултрамаратонци Андрей Гридин и Ивайло Атанасов също се изказаха в подкрепа на Сашо Спасов: