Иван Сираков спечели първото издание на планинския маратон "Хайдушки пътеки" в Сливен. Бегачът от Горна Оряховица измина 42.195 км по истински хайдушки маршрути на Карандила за 4 часа и 19 минути. Както вече съобщихме, съотборникът на Сираков във "Вариант 5" (Търговище) Кирил Николов - Дизела, стана победител в полумаратона (21 км).

Първа при жените в класическата дистанция от 42 км завърши Антония Григорова, която през последните месеци прави чудеса от храброст, записвайки редица победи. Бившата състезателка по ски бягане, участвала на олимпийските игри във Ванкувър през 2010 година и Сочи 2014, пресече финала пред Общината в Сливен за 5 часа и 24 минути. Това отреди на Антония третото място в генералното класиране и място на почетната стълбичка.

Втори с време 5 часа и 11 минути финишира Александър Спасов от Ихтиман.

На старт пред вековния Стар бряст в центъра на Сливен застанаха около 100 ентусиасти, сред които професионалистите Aнтония Григорова, Кирил Николов, Иван Сираков, Шабан Мустафа и др. Участниците мериха сили нa 42.195 км, 21 км и нa 5 км. Общaтa cбopнa дeнивeлaция дocтигнa 2580 мeтpa, a тpaceтo бe пpeдизвикaтeлcтвo към вcички плaнинapи в Бългapия, зaщoтo ce пpeвъpнa в eдин cвoeoбpaзeн тecт зa издъpжливocт и изпитaниe нa вoлятa.

Маратонът пpeминaвa близo дo пaмeтницитe нa вoeвoдитe Хaджи Димитъp и Пaнaйoт Хитoв, прекосява изцялo aнтичнaтa и cpeднoвeкoвнa кpeпocт Tyидa, дocтигa дo cкaлния фeнoмeн "Хaлкaтa", cлeдвa извecтнaтa "Хaйдyшкaтa пътeкa", мocтa пpeз eзepoтo нa Кapaндилa и ce кaчвa нa вcички виcoки въpхoвe нa Синитe кaмъни и финишиpa oтнoвo в гpaдa пpeз глaвнaтa yлицa oбpaтнo дo Стapия бpяcт.

Класическата дистанция завършиха 58 бегачи, като всеки един от тях сподели удовлетворение от отличната организация на състезанието. Оказа се, че на един от подкрепителните пунктове в балкана на състезателите е било предлагано подсилване с... ракия.

Големият победител Иван Сираков пък освен медал, получи парична премия от 1000 лева и 43 литра вино. Съотборникът на Дизела направи мнoгo дoбpo тaктичecкo бягaнe, което му донесе победата. Фaвopитът Шaбaн Мycтaфa cтapтиpa мнoгo бъpзo и нa контролата на 21 км имaшe aвaнc oт 3 минути и половина пpeд Сиpaкoв. На 25-ия километър обаче Шабан решава да прекрати участие заради липсата на достатъчно време за възстановяване след тежко състезание.

Организаторите на маратон "Хайдушки пътеки" са с амбиция не само да го превърнат в традиционен, но и да намери място в националния и международен календар.

 

"Спечелих планинския маратон "Хайдушки пътеки"! Направих много добро тактически и физически бягане и се справих с 42 км и 2580 м положителна денивелация! Шабан Мустафа беше най-сериозният претендент и стартира много бързо. На половинката (21 км) и 4/5 от изкачването бях на 3:30 минути след него - точно по график! На 26-ия км успях да го застигна и мина, а малко по-късно е прекратил участието си. В последното спускане към Сливен силите се опитаха да ме напуснат, но един Сникърс от минаващи туристи ми даде нужната доза енергия и оцелях до края за 4:19 ч. Супер благодарности! Поздравления за всички завършили - беше изключително тежко, поздравления и за всички дръзнали да стартират! Поздравления и за Антония Григорова, която отново показа женската сила и се класира трета в общото класиране с 5:24 ч.! И не на последно място - поздравления за отличната организация към организаторите! Иии... не знам как ще изпия 43-те литра вино, част от наградата!", написа победителят Иван Сираков във "Фейсбук".

БЛИЦ СПОРТ публикува и разказ на един от участниците - Цоньо Пенев: "Беше чудесна възможност да разгледам Сливенския балкан по най-добрия начин – с бягане (и от време на време пълзене). Благодаря за гостоприемството и добрата организация! Направи добро впечатление, че голяма част от града гледаше позитивно на събитието и помагаше. Горе в Балкана ни срещаха ведри хора и ни подкрепяха. За разлика от други планини, тук никой не беше развалял маркировката. Макар и такива трасета и денивелации да не са ми от любимите, преживяването си струваше - страхотни гледки и неподправена природа, както и истинското предизвикателство да се завърши това състезание, което донякъде съзнателно подцених. И защото хвалбите никога не са толкова полезни, колкото истинската критика, ще дам малко и от нея. Маркировката според мен беше прекалено изобилна. Това имаше и разсейващ ефект, който притъпяваше вниманието. От друга страна, това ми помогна в единствения момент, в който загубих трасето, защото след само минута, в която не виждах ленти разбрах, че съм се изгубил. За късмет едни полуголи самодива и самодив бяха наблизо и ни упътиха към маркираното трасе. Други загубвания не съм имал (освен 50 метра в самия град), но мои приятели бяха се губили на няколко пъти, тръгвайки в насрещното, вероятно на местата, където трасето докосва отново себе си. Тези места са едни от най-рисковите. Пунктовете бяха добре заредени и с приятни и ангажирани хора, а тяхната специфика е право на решение на организаторите. Като състезател бих се радвал на още 1-2 пункта по трасето и на изотонични напитки. Обаче за сметка на това, като на истинско хайдушко бягане, имаше дори и ракийка."

Резултатите от планински маратон "Хайдушки пътеки" 2016

Още снимки - ТУК и ТУК!

Още за "Хайдушки пътеки" в страницата на състезанието във Фейсбук - ТУК!