Олимпийската шампионка Тереза Маринова, Евгения Раданова - българката с най-много медали от зимни олимпийски игри, Павлина Филипова - една от най-добрите ни биатлонистки с две четвърти места от олимпийски игри, както Антония Григорова, ще бъдат част от отборите, които ще стартират в третото издание на София Екиден маратон. Щафетният маратон, който е единствен по рода си у нас, ще се проведе на 6 септември в София. 

За Антония Григорова, която преди дни постави рекорд по трасето от връх Ком до нос Емине (600 км по билото на Стара планина за 5 дни и почти 23 часа), това ще бъде първо състезание след тежкия преход.  

През 2015 година именно нейният отбор беше най-бърз при жените в първото издание на София Екиден маратон. Тогава Григорова тича на трети пост, а в тима й бяха още Нина Енчева, Христина Козарева, Мая Недялкова, Моника Филипова и Елена Димитрова.
 
Събитието на 6 септември е посветено на 132-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, както и 100 години от провеждането на първия щафетен маратон в света – в страната на изгряващото слънце – Япония.

Отбори от по шестима бегачи в шест категории ще пробягат разстоянието от 42.195 км, за да бъде дадена възможност на всички любители на бягането да премерят своите сили в класическата дисциплина и да споделят емоциите от любимия спорт.

Щафетният маратон е официално признат от международната федерация по лека атлетика (IAAF). Състезателното трасе ще премине по булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „Черни връх“. Отборите ще пробягат под формата на щафета класическата маратонска дистанция от 42,195 км. Състезателят на първи пост бяга 5 км, вторият - 10 км, трети пост отново 5 км, четвъртият - 10 км, петият 5 км и последният шести пост - 7.195 км. За класиралите се до трето място във всички категории са предвидени купи, медали и материални награди. Като всеки завършил ще получи специален медал.

Очаква се тази година на старт да застанат между 60 и 70 отбора. Всяка година броя на участниците расте. В първата година стартираха 44 отбора, във втората - 56, а сега ще бъдат над 60. 

На старт ще застанат и много любителски отбори, а по традиция ще има и отбори на различни фирми както и представители на държавните институции. Само Българска Армия има готовност да стартира с три представителни отбора от различни родове войски.

Надпреварата ще стартира точно в 9:00 часа на 6 септември от старт-финалната зона пред Националния стадион „Васил Левски“ и се очаква да прикючи малко след 13 часа на същото място.

Организатор на събитието е Младежки спортен клуб „София Европа“ с подкрепата на  Столична община, Асоциация „Спорт за всички“, клуб “5kmrun” и под патронажа на Посолството на Япония в България.

Записването продължава. Подробности - ТУК и ТУК!