През 1999 година Ивон Бушбаум стана шампионка на Германия на овчарски скок. След това участва и на олимпиадата в Сидни. През цялото това време обаче именитата спортистка се е чувствала в неправилното тяло. През цялото време тя е искала да бъде мъж. Историята разказа таблоидът “Билд”, цитиран от в. “Монитор”.

Тя/той има световна титла за девойки от 1999 г., шесто място на олимпийските игри в Сидни година по-късно и бронзов медал от европейското първенство през 2002 г. Това я прави втората най-успешна германска състезателка на овчарски скок в историята, но скоро нещата леко се променят.

През 2007 г. тя се отказва от спорта и започва процедури по смяна на пола и настоява да бъде наричана Балиан, по името на ковача от филма “Небесно царство”.

Операцията е направена през 2008 година в Потсдам. От Ивон тя се е превърнала в Балиан Бушбаум, който тези дни се очаква да се пусне в шоуто на телевизия RTL Let‘s Dance. Преди старта на начинанието г-н Бушбаум разказва за вътрешния дискомфорт, в който е живял дълги години.

“Просто усещах, че съм в неправилното тяло, казва Балиан. - И това разминаване между тяло и същност беше от най-ранното ми детство. На пет години смятах, че е напълно нормално да ходя в мъжката тоалетна. След това дойде пубертетът и стана страшно... Все си повтарях: как може да стане такава грешка?”

Операцията е направена през 2008 година. “Бях невероятно щастлив, продължава разказът. - След девет часа упойка бях тотално разбит, но усещах, че сега започва истинският ми живот. Имах и онази част от тялото, за която най-много си мечтаех. Трябваше да минат шест месеца, за да проработи. Толкова време е нужно, за да се развият нервните окончания, за да се добие истинското усещане за мъж. Сега всичко е супер.”

Задоволителен ли е наистина крайният резултат? “Изключително. Водещият хирург за моето преобразяване трябва да получи „Оскар” за работата си, казва Балиан. - Толкова е добър, че ходя без притеснение в сауната или на нудистки плаж. И никой дори не е заподозрял метаморфозата, която съм претърпял.”

Интересно, как ли се постига чувството да си нов човек, питат се читателите на вестник “Билд”, пред който Балиан разказва историята си. “Вече съм забравил напълно предишния си живот, въпреки че в него имах всичко, за което мечтае човек, казва той. - Печелех много добре от спорта, можех да си позволя всякакви глезотии, но това никак не ми носеше щастие и удовлетворение. Тогава си казах, че трябва да направя всичко възможно, дори ако ще да спя под мостовете, но да изпълня мечтата си да стана мъж!”