Голямата звезда на световната лека атлетика Юсеин Болт обяви, че е готов да върне един от шестте си златни олимпийски медали, тъй като негов съотборник е дал положителна допинг проба.

Неста Картър, който беше част от щафетата на Ямайка при олимпийската титла през 2008 г., е дал положителна допинг проба за стимуланта метилхексанамин при повторната проверка на 454 теста от Пекин 2008. „Б“ пробата на Картър също е дала положителен резултат, обявиха източници на „Ройтерс“.
Олимпийският комитет на Ямайка потвърди, че има получено известие от МОК, че един от представителите на страната е уличен в употреба на допинг.

„Разочароващо е, тъй като през годините работиш здраво, за да спечелиш златните медали и да станеш шампион. Но такива неща се случват в спорта. Когато бъде потвърдено и ако бъде нужно, аз към готов да върна моя златен медал от щафетата. Това не е проблем“, заяви Болт.

Картър, който е специалист в бягането на първи пост на щафетата, беше основна фигура за Ямайка при спечелването на златните медали от олимпийските игри през 2008 и 2012 г., както и първите места на световните първенства през 2011, 2013 и 2015 година. Той още не се е състезавал през тази година, но се очакваше да вземе в олимпийските квалификации на Ямайка между 30 юни и 3 юли.