Екстремният бегач Кирил Николов-Дизела днес се изправя пред поредното предизвикателство - скоростно изкачване на Айфеловата кула. Състезанието се нарича „La Verticale de la Tour Eiffel“ и се организира за първи път. Изкачването по стъпалата на Айфеловата купа ще бъде излъчено на запис по Евроспорт 2 утре в 3:15 часа през нощта.

Българинът ще се съревновава с 41 професионалисти от 15 страни (33 мъже и 8 жени), подбрани от международни експерти. Ще участват и 20 любители, изтеглени на лотариен принцип.

Общият брой на стълбите, които Дизела ще трябва да пробяга, е 1665, при денивелация от 279 метра.

Миналата година той се опита да постави рекорд за най-бързо преминаване от връх Ком до нос Емине по билото на Стара планина, като това лято ще се пробва втори път.

Следващото предизвикателство пред Николов ще е вторият му опит за поставяне на рекорд по най-дългия маршрут в България между връх Ком и нос Емине. Миналото лято той не успя да подобри рекорда за най-бързо преминаване на разстоянието, като тежките метеорологични условия го принудиха да се откаже 11 километра преди финала.

През 2013 г. Николов изкачи най-високите върхове на петте най-високи планини в България за по-малко от 24 часа. По-късно изпревари лифта на Драгалевци с 6 секунди, а сега ще се пробва и на Айфеловата купа.