Кирил Николов - Дизела, който вчера постави нов рекорд в Oбиколката на Витоша, коментира след финала, че е доволен от бягането си, но въпреки това каза, че е можел дори да завърши с 3 минути по-бързо. Екстремният бегач и състезател по ориентиране преодоля 91-километровата дистанция с денивелация 2640 метра за 7 часа, 39 минути и 3 секунди и подобри с близо половин час досегашното върхово постижение, което бе дело на Андрей Гридин (8:06:28 ч.).

Самият Николов каза преди старта в интервю за БЛИЦ СПОРТ, че нещата са неизмерими, тъй като резултатът на Гридин е регистриран в традиционното състезание, което стартира в полунощ. Дизела тръгна вчера в 9:15 часа сутринта от Бояна (до новата база на футболните национали) и финишира там след по-малко от 8 часа, вдигайки доста високо летвата с феноменалния резултат, който постигна по трасето.

"Всичко приключи доста добре. Имах леки проблеми след средата на трасето, които за щастие успях да компенсирам в последната част на бягането. Графикът ми беше една идея по-бързо, но той беше чисто бягане, без спиранията по трасето. Оптималното време беше с 3-4 минути по-бързо, на едно място обърках маршрута и загубих 3 минути, но не е проблем", разказа Дизела след финала.

"Най-трудна беше борбата с времето. Когато си на състезание, гониш по-скоро резултат, а не толкова време. Когато си начело, ти не си даваш толкова зор. Това е трасето от състезанието, но сега нямаше състезание. Такъв беше графикът ми - около 7 часа и 30 минути", каза Николов.

"Трасето не е трудно, не е технично. Хубава пътека, навсякъде се бяга добре. Това, което го прави предизвикателно е, че трябва да поддържаш доста висока скорост през цялото време. Много критици казват, че това трасе е  много лесно, но аз пък казвам, че като го бягаш бързо става трудно", коментира Николов.

"Сега съм добре, но след ден-два сигурно ще ме налегне умората. Сравнимо с Ком-Емине тези 90 км са почти нищо за мен", сподели с усмивка екстремният бегач.

"За цялото бягане консумирах едва 4 литра течности, както и банани, моркови и ябълки", каза още Николов.

Той не спомена нищо за леката настинка, която не позволи да го спре към опита за рекорда, но репортер на БЛИЦ СПОРТ видя как преди старта Дизела си сложи капки за нос.

"Не броя рекордите. Просто гледам като си поставя предизвикателство, то е важното за моментал Не виждам смисъл да ги броя. Просто тези рекорди ме развиват и ме мотивират да давам все повече от себе си и да измислям нови неща, с които да се предизвиквам", добави Николов.

Снощи той гостува в предаването "Арена Спорт" по БНТ HD. Може да видите какво каза - ТУК!