Tази събота ще се проведе второто издание на състезанието по планинско бягане "Терра рън" до хижа "Яворов" в Пирин, каза на пресконференция в Пресклуб „България” Цветелина Андрова от екипа на организаторите. То ще се състои ден преди традиционното бягане до връх Вихрен "Пирин рън" и организаторите се надяват да бъде по-леката алтернатива за непрофесионалистите.

Стартът е на 25 юни в 11 часа пред хотел "Терра", а трасето е 10 км и сборна положителна денивелация от 860 метра. Обикаля комплекса "Пирин голф" от запад, прави тегел в местността Равно боре, преминава през местността Изгорелото и по екопътека стига до финала. На 7.5 км от старта е осигурен подкрепителен пункт.

"В състезанието успешно могат да се включат както професионални атлети, така и хора с не толкова активна физическа подготовка, които искат да изпитат възможностите си, а защо не и да се запознаят за първи път с този спорт", каза председателят на сдружение "Маратон" Петър Панков, който осигурява техническа подкрепа за организаторите.  

"Професионалистите могат да използват състезанието като тренировка преди изкачването на Вихрен следващия ден. Този старт, който преминава през по-лека първа част и по-стръмна финална, се позиционира идеално в златната среда между екстремните планински бягания и бяганията в парка", добави Панков. Той подчерта, че хотелския комплекс "Терра" предоставя за участниците най-добрите условия от всички планински бягания, затова очаква над 100 състезатели да се запишат в следващите дни.

За втора поредна година ще участва и Кирил Николов-Дизела, който е част от дългосрочния проект за развитието на състезанието. Преди година лошото време подложи на изпитание него и останалите участници, но сега прогнозата е за слънчев ден. Николов обяви, че ще използва старта като част от подготовката за участието си в три световни първенства -  по скай рънинг през юли, по ориентиране през август и по планинско бягане в Сапарева баня през септември.

"Първото издание беше истинско предизвикателство заради проливния дъжд. Надявам се хубавото време тази година да стимулира повече бегачи за участие", каза Дизела и загатна, че се подготвя за нов рекорд, подобен на Ком-Емине през миналата година.

Таксата за участие при записване онлайн на www.marathon.bg/bg/терра-рън-2016 е 10 лева до 23 юни, а след това на място е 15 лева.

Финиширалите от първо до пето място ще получат парични премии от 300 до 50 лева, а за първите трима при мъжете и жените до 20 г. и над 40 г. са предвидени материални награди.