27-годишният испанец Алемайеху Безабех, който спечели европейската титла на крос в Белград има тъмно минало. Роденият в Етиопия атлет беше арестуван през декември 2010-а по подозрение, че е разпространявал забранени вещества.

Той беше хванат да носи чанта, в която имаше банки с кръв. Предполагаше се, че кръвта е била предназначена за преливане и подмяна на проби.

Първоначално Безабех беше наказан с четири години лишаване от състезателни права, но по-късно дисциплинарната комисия испанската федерация намали наказанието му на два сезона.

Безабех се върна в леката атлетика през януари тази година с участие на състезания по крос. През март записа 64:54 мин на полумаратон, а през лятото участва на европейското отборно първенство и световното първенство в Москва. Преди месец пък се нареди втори на силния крос в Сория от сериите на ИААФ.

Титлата му в Белград е пета от европейски шампионати по крос. Той е шампион в индивидуалните надпревари през 2009-а и 2013-а и златен медалист от отборните състезания през 2008-а, 2009-а и 2013-та.