Състезателката в скока на дължина Дария Клишина е единствената от руските атлети, която получи одобрение от ИААФ да участва на международни състезания като неутрален спортист. Общо 67 руски атлети получиха отказ, като сред тях е и звездата на овчарския скок Елена Исинбаева.

„Решението на ИААФ само потвърждава слабостта и безпомощността на тази организация. За тях не съществува презумпцията за невинност. Те не могат да докажат кой руски спортист е честен и кой не е! ИААФ единствено доказва своята неефективност. Тази федерация трябва да се разпусне и ръководството да се смени незабавно. Те рушат световната лека атлетика. Много добре им е ясно, че заради отсъствието на руските атлети ще спадне зрителския интерес към Олимпиадата, при ще спадне на половина.

Искам да кажа на всички фенове на леката атлетика, че настоящото решение на ИААФ нищо не означава. Това е просто боклук, който много мирише. Всички очакваме решението на Спортния арбитражен съд, което ще излезе на 21 юли. Именно тази присъда ще бъде ключова. Тя ще реши съдбата на нашето участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро“, обяви Исинбаева.

Подобна позиция зае и руският министър на спорта Виталий Мутко, който също призова за разпускане на ИААФ. Той призна, че решението на Международната федерация по лека атлетика не го е изненадало.

„Според мен друго решение от ИААФ не трябваше да се очаква. Затова не съм учуден, но съм разстроен. Те със сигурност не са прави. Тази организация трябва да се разпусне“, заяви Мутко.

25-годишната Клишина, която е двукратна европейска шампионка в зала и има бронзов медал от Европейско на открито, е втората рускиня, получила одобрение от международната федерация. Другата е Юлия Степанова, която беше основният свидетел при разкриването на системата за употреба на допинг в руската атлетика. Степанова и Клишина обаче ще трябва да изчакат одобрението на МОК, за да може да се състезават на олимпийските игри в Рио де Жанейро.