Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов внесе яснота около скандалното искане да бъдат анулирани куп рекорди, сред които и този на Стефка Костадинова от 1987 г. Шефът на родната атлетика говори пред бТВ и категорично подчерта, че не иска това да се случва.

"Анулирането на световните рекорди по никакъв начин няма да увеличи доверието в нашия спорт и да подобри авторитета му, който беше разклатен след "руския случай" от края на 2015 г. Не мисля, че анулирането би направило това. Европейската асоциация не може да анулира рекорди. Това е промяна в правилата и може да бъде направена единствено от Международната федерация (ИААФ). Има много предложения, но това, което аз поддържам е по-стриктен контрол върху състезанията, на които могат да се поставят световни рекорди. 

Анулирането на резултати и световни рекорди никога не е било мой приоритет. Не смятам, че това е положителната стъпка в леката атлетика. Другите критерии обаче ги поддържам. Това не е някакъв заговор. Първото такова предложение беше внесено през 1999 г. от президента на Германската федерация по лека атлетика, който смяташе, че от новото хилядолетие трябва да има нови рекорди. Явно има недоверие към някои резултати, но това не означава, че всички те трябва да бъдат анулирани. 

Българската федерация не е заставала срещу и не е поддържала изкуствено някой. Това беше единствената възможна реакция на национална федерация, когато има такова решение. Дисциплинарната комисия към БОК надхвърли нейните правомощия. Ние обжалваме решението. Не заставаме срещу никой наш състезател. Ако някой състезател е нарушил правата, наше задължение е да приложим правилника. Не може да има дилема", обясни Карамаринов.